Hopp til innhold

Norges eldste jerv hadde kreft

Norges eldste jerv som ble avliva i Bymarka i Trondheim sist uke hadde kreft. Det viser obduksjonen.

Jerven i Bymarka

I ly av nattemørket vente den enslige jerven seg til å forsyne seg av vaffelrester fra kjøkkenet på Elgsethytta i Trondheim.

Foto: Gaute Rolv Dahl

– Hun hadde trolig ikke levd lenger enn ei uke til, jerven hadde kreft i milten med spredning, sier laboratorieleder ved NINA, Frode Holmstrøm.

Vekta var litt over sju kilo, noe som er veldig lite for ei gammel jervetispe.

Derfor valgte man å avlive Bymarkajerven forrige uke av dyrevernårsaker. Det var en helt riktig avgjørelse mener Holmstrøm.

I milten ble det funnet en stor svulst med spredning til leveren, jerven var dødssyk.

Kjent jerv med mange navn

Norges eldste jerv, oftest benevnt Bymarkajerven, gikk også under kjælenavn som Jervtrud og Vaffeljerven.

Hun hadde valper da hun første gang ble registrert i 2001. Jerven stakk da av i forbindelse med et hi-uttak i Spekedalen i Hedmark det året, da myndighetene avlivet ungene hennes.

Jervetispa beveget seg til Trøndelag, der hun siden har levd alene i Bymarka i Trondheim.

Hun ga seg til i området, og ble etter hvert omtalt, kjent for å spise vafler ved Elgsethytta.

Etter hvert ble hun tema for flere fjernsyns-reportasjer.

Denne jerven som bor i Bymarka i Trondheim elsker vafler.

Bymarkajerven kunne også la seg fotografere og filme midt på lyse dagen

Foto: Svein Wik

Venter på tannanalyse

Den døde veteran-jerven er obdusert av NINA-veterinær Bjørnar Ytrehus. For å fastslå den endelige alderen skal det foretas en tannanalyse. Tennene var lite slitt selv om jerven var gammel. Nå er de sendt til undersøkelse, og i løpet av ei ukes tid kan den endelige alderen fastslås.

– Vi leser av årringer i tennene, nesten som i et tre, sier Holmstrøm.

Blir trolig utstoppa

– Dette er jo den eldste jerven i historien i Norge, og jeg kjenner heller ikke til noe tilfelle andre stedet i verden hvor jerv har blitt så gammel.

Det sier taksidermist Per Gätzschmann, mannen som flådde henne.

Jerven er svært sky, og det er ikke så altfor mange som har vært så heldige at de har fått se henne i levende live, selv om hun har vært en fast gjest i matfatet ved Elgsethytta. Gätzschmann fikk ikke sett den før den lå død.

– Den var i en begredelig tiltand da den ble avlivet, sier han. Når jeg ser et dyr som er full av kreft og så til de grader svekka som hun var så, så var det nok en befrielse at hun fikk slippe, sier han.

Jerven i Bymarka

Slik så jerven ut da den ble fotografert i død tilstand 30. august.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Nå vil man i Trondheim stoppe ut jerven som ble en slik berømt innbygger av Bymarka. Den har en helt spesiell historie, og derfor vil man gjerne få den utstoppet og stilt ut på Vitenskapsmuseet i byen.

– Kanskje skal den få stå og snuse på noen vafler, sier Gätzschmann, som håper å få til en permanent liten utstilling av dyret i regi av museet.

Nå mangler bare offisielle tillatelse til utstopping fra Miljødirektoratet. Går det i orden vil Bymarkajerven være på plass i museet allerede denne høsten.