Byggskader skyldes dårlig planlegging

SINTEF Byggforsk advarer mot å ta lettvint på årets pepperkakehusbaking. Grundig prosjektering er vesentlig for et holdbart og feilfritt pepperkakehus.

Knust pepperkakehus

– Pepperkakehus skal medføre stolthet og glede, sier Anders Kirkhus i SINTEF.

Foto: Astri Meidell

Anders Kirkhus, sivilarktiekt og seniorrådgiver i Sintef Byggforsk

Anders Kirkhus er seniorrådgiver ved SINTEF Byggforsk.

Foto: Mikkel Moxness / Sintef

– Pepperkakehus skal medføre stolthet og glede. Og det er lenge til neste jul. Da er det viktig at årets produksjon blir vellykket, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus ved SINTEF Byggforsk.

For de fleste forbindes pepperkakehus-bygging med koselig familiehygge i juletiden. SINTEF Byggforsk synes likevel oppgaven ikke skal tas lett på. I hvert fall hvis du vil ha et perfekt byggverk.

Gode forberedelser

Kirkhus har flere punkter hva man bør tenke gjennom før man starter byggeprosessen.

– Er det selve prosessen, et imponerende resultat eller knusing og spising som er viktigst? En avklaring av forventninger er vesentlig for en god prosess. Alle involverte må forstå og akseptere målsettingen med byggeprosjektet.

Han mener også foreldre har en viktig oppgave.

– Er det satt av nok tid og plass til produksjonen? Gode rammebetingelser er nødvendig for å unngå sure barn og svidde fingre, mener seniorrådgiver.

Ta hensyn til tykkelsen

Mange byggeprosjekter settes i gang med et håp om at utfordringene skal bli borte underveis. Det gjør de sjelden.

– Det er for eksempel for sent å finne ut at målene ikke passer etter at kakeelementene er stekt. Det er utfordrende nok å beholde formen fra deig til ferdig stekt element, om man ikke i tillegg skal endre formen på grunn av mangelfull prosjektering, advarer seniorrådgiveren.

En vanlig prosjekteringsfeil ved pepperkakehusbygging er å glemme at elementene har en tykkelse. Man må for eksempel ta hensyn til tykkelsen av veggelementene når man dimensjonerer taket – for ikke å snakke om pipa.

– Gjennomtenkt prosjektering gjør bake- og byggeprosessen enklere og resultatet bedre, uansett om målet er at huset skal være flott eller smake godt, forklarer Kirkhus.

– Vinnerhuset skal gå rett i søpla