Hopp til innhold

– Bygg energieffektivt i år!

Hvis du tar baking av pepperkakehus på alvor, skal du vite at i år er det energieffektive bygg som gjelder.

Pepperkakehus

Et passiv-pepperkakehus skal ifølge standarden NS-BAK 3700 ha minimum 4,5 millimeter tykkelse på utvalset deig, og minimum 2 millimeter isolasjon av skumputer, marshmallowskiver eller elementer av vaffelkjeks. Dette huset ble sendt inn til konkurransen «Norges fineste pepperkakehus» i fjor.

Foto: Neli Josefsen, Lindesnes

SINTEF Byggforsk har lenge vært engasjert i kunsten, eller skal vi si det håndverksmessige i, å bygge pepperkakehus. Nå foreligger en ny byggeanvisning, med fokus på materialer, isolering og forebygging av fuktskader.

– Vi ser at mange prøver å kamuflere byggtekniske feil og mangler med overdreven bruk av pynt og staffasje, sier Tore Kvande, prosjektdirektør i SINTEF Byggforsk, til NRK.no.

– Mange er for ambisiøse

Pepperkakehus

Om dette modernistiske huset er bygget som passivhus vites ikke.

Foto: Børre Høstland
Norges fineste pepperkakehus

Denne flotte stavkirken ble kåret til Norges fineste pepperkakehus 2011.

Foto: Privat

Kvande er professor i murteknikk ved NTNU og burde vite hva han snakker om.

– For mange er det lettvint å ty til glossy illustrerte oppskrifter i ett eller annet tvilsomt ukeblad. Ofte representerer de udokumenterte løsninger. Vi ser at mange faller for fristelsen til å starte på et for ambiøst prosjekt i forhold til egen kompetanse, sier han.

Han anbefaler landets pepperkakehusbyggere å lese seg opp på SINTEFs forskningsbaserte manual, som omhandler planlegging, prosjektering, baking og montering etter Forskrift om tekniske krav til bakverk av 2010.

– Her finner du lett forståelige sjekklister og illustrasjoner som viser hva du bør undersøke før du setter i gang bakingen av drømmehuset, sier Kvande.

  • Klikk deg gjennom bakevettreglene nederst i saken!

Eget HMS-kapittel

I anvisningen kan du også lese deg opp på helse, miljø og sikkerhet (HMS) - herunder et eget punkt om barnearbeid.

– I dette tilfellet må likevel barnearbeid være greit, men dette stiller desto større krav til sikkerhet under byggeprosessen, understreker Kvande.

Du finner også illustrasjoner, maler og eksempler på stilarter innen pepperkakehusarkitektur.

– God planlegging er det viktigste vilkåret for et godt resultat. Våre undersøkelser viser at 2/3 av alle mangler ved norske pepperkakehus skyldes ufullstendig planlegging eller for knappe rammer, sier professoren.

– Passivhus krever lengre steketid

Pepperkakehus

Nidarosdomen ble også flott i pepperkakeversjon.

Foto: Torbjørg Afdal, Skulestadmo
Pepperkakehus

Man kan jo også se utenfor landets grenser etter inspirasjon.

Foto: Janne Ekeli, Lillehammer

Nytt i årets anvisning er oppskrift på passiv-pepperkakehus. Her får du tips om ekstra isolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning.

– Slik kan du bidra til å redusere klimagassutslippene gjennom redusert energibruk, sier Kvande.

Et passiv-pepperkakehus skal ifølge standarden NS-BAK 3700 ha minimum 4,5 millimeter tykkelse på utvalset deig, og minimum 2 millimeter isolasjon av skumputer, marshmallowskiver eller elementer av vaffelkjeks.

– Mye feil med importerte elementhus

Det norske folk bygger i overkant av 200.000 pepperkakehus i desember. I tillegg kommer en god del importerte elementhus som er ment å skulle limes sammen.

– Våre studier viser at svært mange av de importerte husene ikke blir fullført på grunn av transportskader, uklare monteringsanvisinger og feil innhold i leveransen, sier Kvande.

– Hva er ditt beste råd til pepperkakehusentreprenøren?

– Start tidlig. Ikke vent til kvelden før kvelden, og hold deg unna alkohol under byggeprosessen.

Til helgen åpner NRK.no for innsending av bilder til årets pepperkakehus-konkurranse: «Norges fineste pepperkakehus 2012». Mer info kommer.

BILDEGALLERI: Her kan du se alle husene som ble sendt inn i 2011.

  • Bruk pilene for å lese SINTEFs pepperkakebaketips:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.