Bygger nytt fylkeshus i Steinkjer for 260 millioner etter sammenslåingen av Trøndelag

Trøndelag bygger nytt fylkeshus nærmere sentrum i Steinkjer og har planer for enda et bygg i Trondheim. Prislappen for nye og ombygde fylkeshus etter regionreformen ser ut til å passere tre milliarder kroner.

Fylkets hus Steinkjer

VIL NÆRMERE SENTRUM: Dagens fylkeshus i Steinkjer ved elva skal selges. Nå skal nytt fylkeshus bygges på tomta ved jernbanestasjonen. Det tar cirka ett kvarter å gå distansen.

Foto: Tariq Alisubh

– Dette har vi holdt på med i lengre tid. Det var på dagsorden da vi begynte å diskutere sammenslåing av Trøndelag. I dag skal vi endelig vedta ei utvikling av Trøndelag som vil stå seg i lang, lang tid, sa May Britt Lagesen fra Arbeiderpartiet i debatten.

I Fylkestinget stemte 42 representanter fra Ap, Sp, SV, MDG, Rødt, KrF og noen uavhengige ja til å bruke 260 millioner kroner på bygget.

Høyre, Frp og Venstre stemte imot.

Nye fylkeshus planlegges nå i fem fylker etter regionreformen. Det vil koste totalt 3 milliarder kroner, viser tall NRK har fått fra fylkene selv.

Fra 1. januar i år er antallet fylker redusert fra 19 til 11. Fylkene har blitt større og har fått flere oppgaver. Blant annet har de overtatt den delen av Sams vegadministrasjon som gjelder fylkesvegene.

Mener bygget er strategisk viktig

Trøndelag var først ut og ble slått sammen 1. januar 2018. Da ble det bestemt at det skal være to administrasjonsbyer i Steinkjer og Trondheim.

Nå blir det et nytt fylkeshus i åtte etasjer ved jernbanestasjonen i Steinkjer sentrum, to timers togtur fra Trondheim.

Fylkeskommunen vil eie en tredel av nybygget og dette blir et samarbeid med Bane NOR Eiendom og det private selskapet Utstillingsplassen Eiendom.

– Det er strategisk viktig. Vi satser på Steinkjer som administrasjonssenter. Dette vil ha betydning for de neste 30–40 årene for hvordan fylkeskommunen skal utvikles, sa fylkesvaraordfører Tomas Hallem (Sp).

– Jeg ser fram til at vi kommer i gang med å bygge nytt fylkeshus på stasjonstomta. Dette lå til grunn for et sammenslått Trøndelag og er et veldig løft for Steinkjer, sa Tommy Reinås, gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i fylkestinget.

Frykter gjeldsbombe

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) sier dagens vedtak bidrar til å styrke Steinkjer som administrasjonssenter i det sammenslåtte fylket.

– Det er et fornuftig grep økonomisk og vil frigjøre likviditet som kan brukes til fylkesveger, skole og slette gjeld. Vi vil få muskler på andre områder, sier Sandvik.

Tore O. Sandvik, fylkesordfører

VIL BYGGE MER: I tillegg til i Steinkjer, ønsker fylkesordfører i Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) å sette opp et administrasjonsbygg ved jernbanestasjonen i Trondheim. Togturen mellom byene tar to timer.

Foto: Bent Lindsetmo

Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet er sterkt imot og vil bevare de eksisterende fylkeshusene i Steinkjer og Trondheim.

– Det virker som det er et hastverk med å fatte vedtak for å få det etablert. Så er det ingen vei tilbake, sa Lill Harriet Sandaune fra Frp Hun frykter dette ikke blir noen gavepakke til innbyggerne.

– Det er heller en potensiell gjeldsbombe. Og det vil ha liten innvirkning på å gi bedre tjenester til innbyggerne på våre viktigste områder skoler og fylkesveger, sa hun.

Også Høyre er svært kritisk og ønsker mere utredninger.

– Vi har faktisk et alternativ enn å sette opp kontorbygg. Vi kan investere der folk bor, sa gruppeleder for Høyre i fylkestinget, Pål Sæther Eiden.

Fylkeshus for 3 milliarder

Det er ikke bare i Trøndelag det satses på fylkeshus etter regionreformen. Mye er på gang nå, viser tall NRK Trøndelag har innhentet:

  • Byggene i Trøndelag vil koste 790 millioner kroner hvis begge blir vedatt. I Steinkjer er bygget til 260 millioner kroner nå vedtatt, mens planene om et nytt bygg i Trondheim som kan bli fylkeshus skal behandles senere. Dette bygget er anslått å koste 530 millioner kroner.
  • Vestland fylke bygger nytt fylkeshus for 910 millioner kroner og bygginga kom i gang i høst.
  • Vestfold og Telemark har etter sammenslåingen kjøpt nytt bygg til 290 millioner kroner i Skien. I tillegg koster ombygging og nye møbler 40 millioner kroner. Det nye fylkeshuset tas i bruk fra januar.
  • I Innlandet blir det en større ombygging for 350 millioner kroner i fylkeshuset på Hamar neste år. Lokalene på Lillehammer skal pusses opp for 25 millioner kroner.
  • Fylkestinget i Rogaland vedtok 20. oktober i år å bygge nytt fylkeshus til 675 millioner kroner. Selv om Rogaland ikke er sammenslått med andre, har fylket etter regionreformen fått flere oppgaver. Det trengs derfor mere plass.

Totalt er prislappen på over 3 milliarder kroner.

Fylkeshuset i Skien

NYTT: Det nye fylkeshuset for Vestfold og Telemark ligger i Skien og har kostet 290 millioner kroner, pluss 40 millioner kroner til ombygging og nye møbler.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Fylkeshus satt på vent i Viken

I det nye sammenslåtte fylket Viken kan det bli nytt fylkeshus. Det er en del av avtalen etter fylkessammenslåingen. Dette er satt på vent til etter valget neste høst.

– Det vil ikke fattes vedtak om en utbygging før etter stortingsvalget og en endelig avklaring om Viken fylke, sier fylkesdirektør Kristian Thowsen i Viken.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum står fast på at regioner kan få skille lag om de rødgrønne partiene vinner valget. Det kom fram i Politisk kvarter på NRK i forrige uke.

– Det er et valg neste høst og vi vil gå til valg på det. Det er ingen som har tenkt tanken på Viken før noen i Høyre, Kr. F, V og Fr. P tegnet kartet, og det har blitt en dårligere løsning, sa Vedum.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

VIL OPPLØSE REGIONER: Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) går til valg på å oppløse fylker som ikke ønsker å være sammenslått. Viken er et av fylkene der sammenslåing er omstridt.

Foto: Terje Bendiksby