Hopp til innhold

Bygger biogassfabrikk i Verdal til 54 millioner

Selskapet Ecopro i Verdal skal bruke matavfall til å produsere miljøvennlig drivstoff til gassbussene i Trondheim. Deres nye fabrikk skal stå ferdig i desember.

Daglig leder i Ecopro, Tore Fløan

Daglig leder i Ecopro, Tore Fløan, sier at de har jobbet halvannet år med planene til den nye biogassfabrikken i Verdal.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

CO₂ i atmosfæren
423,3 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

Onsdag denne uka ble det bestemt at selskapet skal bruke 54 millioner kroner på å bygge en ny biogassfabrikk i Verdal. Anlegget skal etter planen stå ferdig i desember.

Matavfall

Matavfall skal bli til miljøvennlig drivstoff i Ecopros nye anlegg til 54 millioner.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– For oss er dette fantastisk, og veldig rett. Vi har jobbet med dette i halvannet år. Etter planen skal vi sende våre første gassleveranser allerede i starten av desember, sier daglig leder i Ecopro, Tore Fløan.

Selskapet har inngått en avtale om leveranse av det miljøvennlige drivstoffet til bussene i Trondheim.

– Biogass gir et nullutslipp i denne sammenhengen. Og drivstoff som gir nullutslipp etterspørres. I Norge jobbes det mye med elektrisitet, hydrogen og biogass, sier Fløan.

Jerbanebrua Trondheim

Selskapet Ecopro i Verdal har inngått en avtale om leveranse av det miljøvennlige drivstoffet til bussene i Trondheim.

Foto: Kjartan Ovesen / Nrk

Mener biogass er fremtiden

Statsforetaket Enova, som arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet, mener at biogassproduksjon er viktig for å redusere klimagassutslippene.

Enova har gitt over 80 millioner i tilskudd til den store biogassfabrikken som bygges på Skogn, og nå 17 millioner til Ecopro i Verdal.

Kommunikasjonssjef i Enova, Eiliv Flakne

Kommunikasjonssjef i Enova, Eiliv Flakne, mener biogass er en del av løsningen.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– En tredjedel av norske utslipp kommer fra transportsektoren. Så skal Norge kutte klimagassutslipp slik at det virkelig monner, så kommer vi ikke utenom transportsektoren, sier kommunikasjonssjef i Enova, Eiliv Flakne.

– Vi i Enova mener biogass er en del av løsningen, og vi er glade for at Ecopro kommer i gang med produksjonen, sier Flakne.