NRK Meny
Normal

Byggepress truer reindrifta

Aldri har reindriftsagronomen behandlet så mange utbyggingssaker i trøndersk natur.

Rein i Leksvikfjellet
Foto: Irja Helen H. Rabben

- Det er en kraftig økning i antall saker. Det er et voldsomt press på utbyggingssiden, ikke bare hytter men også sentrale utbygginger i kommunene, sier reindriftsagronom Asle Hasselvold til NRK Trøndelag.

Reintallet synker

Utbygging av naturområdene blir en stadig større trussel, og er en av årsakene til at reintallet i Nord-Trøndelag og på Fosen har gått ned med 30 prosent de siste årene.

Denne uken ansetter reindriftsagronomen på Snåsa en ny saksbehandler, det blir stadig flere som ønsker å bygge ut i de områdene som reindrifta bruker og dermed flere søknader å behandle.

- Reindrifta er presset fra flere hold gjennom mange år. Dette er tøft for næringa og vi er nødt til å ha et større fokus på dette, sier reindriftsagronom Asle Hasselvold.

Vindkraftplaner

Saksbehandler Kjell Kippe sitter akkurat nå med en mengde søknader om store vindkraftutbygginger:

- Det er nye arealinngrep det er snakk om, i tillegg er det et stort trykk på annen utbygging. Det er et tegn på at vi har godt med penger, mange ønsker seg hytter og det er stor aktivitet. En får håpe det er forståelse for at reindrifta har bruk for disse arealene, sier Kjell Kippe hos reindriftsagronomen på Snåsa.