NRK Meny
Normal

Bygde hus for å tåle ny verdenskrig

Huset til Johannes Moen i Steinkjer er det eneste av sitt slag i landet. Det er bygd for å tåle en ny verdenskrise og for at man på sikt skal kunne dyrke sin egen mat der.

Johannes Moen

Hjemmet til Johannes Moen skiller seg ut fra resten av boligene i Steinkjer.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Det er et spesielt hus jeg bor i, medgir kommunepolitiker for Miljøpartiet De Grønne i Steinkjer, Johannes Moen.

Den røde hoveddøra er godt synlig i den ellers betonggrå fasaden. Johannes Moen og hans parti er nykommerne i Steinkjerpolitikken, også nummer to på MDG-lista fikk plass i det nye kommunestyret.

Les: Bygger miljøvennlig drømmehus

«Bunkeren»

Inngangsparti

Den røde døra er en sterk kontrast til de grå veggene

Foto: Jørn Haudemann-Andersen

Huset er nok forlengst godt kjent av mange i Steinkjer, tror Moen. Enkelte kaller det «bunkeren» - men Moen er ikke så glad i den betegnelsen. "Nyhuset" er navnet som brukes i familen. Det står nemlig et langt eldre og mer tradisjonelt hus like ved.

– Det hender at biler stanser nede på veien, fordi noen vil ta en titt. Det fins ikke mange fire-etasjere i rein betong som dette på bygda, sier Moen.

Eiendommen ligger ved Veiesdal, mellom Henning og Mære i Steinkjer kommune. Betonghuset ble bygd på 1980-tallet av Johannes sin far, Philip Andreas. Han reiste et hus som skal tåle en trøkk, samtidig som det inkluderer innvendig areal til å dyrke egen mat på. Philip Andreas hadde som soldat sett andre verdenskrig på nært hold, og ønsket å være i stand til å klare seg selv om ei ny krise skulle oppstå.

Tredje plan

Gamle betongvegger preger store deler av huset

Foto: Jørn Haudemann-Andersen

Les: Den miljøvennlige byen

Frityrolje blir husvarme

– Planen var å kle deler av huset med glass, for å skape et drivhus i tredje etasje. Jeg ønsker etter hvert at vi realiserer det prosjektet, kanskje som en kombinasjon med en vinterhage.

Johannes Moen

Husets første etasje ser helt vanlig ut

Foto: Jørn Haudemann-Andersen

Husets første etasje er innredet som i moderne hus, med kjøkken, stue og bad. Mer i god MDG-ånd er det at anlegget for vannbåren husvarme, drives av brukt frityrolje fra restauranter og gatekjøkken i Steinkjer.

I andre etasje gjenstår noe innredning.

– Bygget er ikke ferdig ennå, verken inne eller ute. Men det er greit å jobbe sakte. Huset er blitt familieprosjektet vi koser oss med i sommerhalvåret, sier Johannes Moen.

Les: Bygger fremtidens hus

Total hus

Det store betonghuset ruver i landskapet.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal