NRK Meny
Normal

Byen som fikk et korps

Grenaderkorpset i Trondheim bidro til at byen Stolac i det tidligere Jugoslavia fikk sitt eget korps.

Korpstreff i byen Stolac

Denne uka spilte Grenaderkorpset og korpset i Stolac konsert for hverandre.

Etter borgerkrigen i tidligere Jugoslavia snakket ikke de ulike nasjonalitene i byen Stolac sammen. Nå har byen fått eget korps der alle deltar, på tvers av krig og uvennskap. Korpset er blitt til etter initiativ fra Grenaderkorpset i Trondheim.

Overalt hvor vi snur og vender oss i Stolac ser vi ødeleggelsene etter krigen. Selv etter 15 år med gjenoppbygging og resturering ser vi kulehull og skader etter kamphandlinger. Hit kom Inge Danielsen fra Trondheim.

- Jeg tror musikk og kultur er de beste brobyggere som kan bidra til at ulike etniske grupper samarbeider. Flere trodde det ikke var mulig å få til det korpset som nå er i Stolac, men vi har klart det. Dette kan også gjøres andre steder, sier Inge Danielsen.

Får spille i korps

Dizdar Aima er en av ungdommene som nå får spille i korps, og for første gang etter borgerkrigen samarbeider tidligere fiender på tvers av alle etniske skillelinjer. På nittitallet drepte naboer hverandre, nå legger de dette bak seg og spiller i korps sammen. Musikken er universell, kroater, serbere og bosniere har samme språk der. Ordfører Stjepan Boskovic i Stolac er også klar på hvor viktig musikken er for bringe tidligere fiender samme.

Stolac i Bosnia Herzegovina var en av de aller mest ødelagte byene etter borgerkrigen. Hit kom grenaderkorpset og prosjektet Tutti 2008. Turkowic var helt med på notene.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.