Hopp til innhold

Byen som fikk et korps

Grenaderkorpset i Trondheim bidro til at byen Stolac i det tidligere Jugoslavia fikk sitt eget korps.

Korpstreff i byen Stolac

Denne uka spilte Grenaderkorpset og korpset i Stolac konsert for hverandre.

Etter borgerkrigen i tidligere Jugoslavia snakket ikke de ulike nasjonalitene i byen Stolac sammen. Nå har byen fått eget korps der alle deltar, på tvers av krig og uvennskap. Korpset er blitt til etter initiativ fra Grenaderkorpset i Trondheim.

Overalt hvor vi snur og vender oss i Stolac ser vi ødeleggelsene etter krigen. Selv etter 15 år med gjenoppbygging og resturering ser vi kulehull og skader etter kamphandlinger. Hit kom Inge Danielsen fra Trondheim.

- Jeg tror musikk og kultur er de beste brobyggere som kan bidra til at ulike etniske grupper samarbeider. Flere trodde det ikke var mulig å få til det korpset som nå er i Stolac, men vi har klart det. Dette kan også gjøres andre steder, sier Inge Danielsen.

Får spille i korps

Dizdar Aima er en av ungdommene som nå får spille i korps, og for første gang etter borgerkrigen samarbeider tidligere fiender på tvers av alle etniske skillelinjer. På nittitallet drepte naboer hverandre, nå legger de dette bak seg og spiller i korps sammen. Musikken er universell, kroater, serbere og bosniere har samme språk der. Ordfører Stjepan Boskovic i Stolac er også klar på hvor viktig musikken er for bringe tidligere fiender samme.

Stolac i Bosnia Herzegovina var en av de aller mest ødelagte byene etter borgerkrigen. Hit kom grenaderkorpset og prosjektet Tutti 2008. Turkowic var helt med på notene.