NRK Meny
Normal

Bunnprissjef: – Vi må ta igjen inntjeningen resten av året

Kundene vil tape på priskrigen av julevarer på nyåret, mener Bunnpris-sjef Christian Lykke.

Christian Lykke

MÅ TA STØYTEN: – Inntjeningen går kraftig ned i desember, og da må vi ta det igjen resten av året, sier sjef i Bunnpris-kjeden, Christian Lykke.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

I løpet av desember måned taper dagligvaren store penger på salg av julevarer og priskrigen på julevarer koster millioner for dagligvarebutikkene.

– Inntjeningen går kraftig ned i desember, og da må vi ta det igjen resten av året. Til slutt må vi betale kostnadene våre. Folk som jobber til oss må ha lønn og vi må betale for varene våre. Vi må ha en inntjening. Ikke nødvendigvis i desember, men resten av året, sier sjef i Bunnpris-kjeden, Christian Lykke.

Går tom fort

Mange butikker opplever tomme hyller og en enorm etterspørsel etter billige julevarer. De billige julevarene blir tidlig utsolgt og mange kunder har ikke fått tak i de julevarene de ønsker.

– Når vi priser varene så lavt, så vil ikke kjøpmennene selge så mye av varene. De taper mye penger på tilbudsvarene og da vil de helle gå tom tidlig. Det gjør at mange ikke får kjøpt julematen de vil ha, sier Lykke.

–​ Er det ikke litt utidig av butikkene å la tilbudene stå, når man vet at man ikke får inn varene?

–​ Det kan du for så vidt si. Det er nok et utslag av at alle transaksjonene skal innom lommeboken til kjøpmannen, og den er begrenset. Han skal kjøpe varene til for eksempel ti kroner, og selge for én krone. Det er ikke noe god følelse for noen kjøpmann, sier Lykke.

Julemat på billigsalg

Nora rødkål og surkål, Edamerost og Julesylte er noen av varene som prisene er senket på.

Foto: Eirik Bratberg

Ville tilstander

Man kan kjøpe både pepperkaker og marsipan til en eneste krone, i tillegg er både flesk til lutefisk og grøtris mulig å kjøpe for en slikk og ingenting, men hvilke varer som er på tilbud spiller ifølge Lykke ikke så stor rolle.

– Det er ganske ville tilstander, og det er enkelte som kommer inn i butikken og spør etter varer til en krone, og det er ikke så nøye hvilke varer det er snakk om, så lenge det koster en krone. Det er en utvikling som ikke er så heldig, sier Lykke.

Klarer ikke å spare inn alt

Når julen er over går mange av varene ut av folks bevissthet, og prisene blir satt på et mer normalt nivå. Tapene blir justert inn i løpet av det nye året.

– Vi prøver å justere inn en del, men vi klarer ikke å spare inn alt vi har tapt på julevarene, avslutter Lykke.

Video fra Trøndelag

Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.