MDG bryter med sin egen varaordfører etter påstått SMS-trakassering

En SMS-utveksling med en ung MDG-representant ble opplevd som trakassering. Alle de fire bystyremedlemmene fra MDG bryter samarbeidet med varaordfører Hilde Opoku i Trondheim.

Hilde Opoku, varaordfører Trondheim

Hilde Opoku blir beskyldt for å ha trakassert et yngre medlem av Miljøpartiet De Grønne i en SMS-utveksling i oktober 2017. Nå bryter MDGs bystyregruppe alt samarbeid med Opoku.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

«Hilde Opoku representerer ikke lenger MDG etter tillitstap fra bystyregruppa og Trondheim MDG.»

Slik lyder innledningen på pressemeldingen som Miljøpartiet De Grønne MDG sendte ut tirsdag. Partiet sier at bakgrunnen er trakasserende oppførsel mot et annet medlem av bystyregruppa og langvarige kommunikasjonsproblemer.

Ola Lund Renolen

Ola Lund Renolen i Trondheim MDG.

Foto: CF-Wesenberg / Kolonihaven

Fungerende gruppeleder for MDG og varaordfører i Trondheim, Ola Lund Renolen, sier til NRK at dette har vært en svært vanskelig sak.

– Dette er et asymmetrisk maktforhold mellom et ungt medlem og en voksen leder.

– Jeg som gruppeleder fikk varsleren på mitt kontor i oktober i fjor. Vedkommende var svært opprørt. Etter overveielser fant vi at vi måtte behandle dette som en varslingssak, sier Renolen.

SMS-utveksling

Det skal ha vært gnisninger innad i MDGs bystyregruppe på fem medlemmer i lengre tid, men det var en SMS-utveksling som utløste varslersaken.

– SMS-en var dråpen som fikk begeret til å renne over, sier Renolen. Han vil ikke gå nærmere inn på innholdet i denne SMS-utvekslingen, men bekrefter at han har lest hele SMS-tråden.

Ifølge Ola Lund Renolen handler dette ikke om politiske meningsforskjeller, men om forholdet mellom to personer.

– Vi kan ikke ha en partigruppe hvor to personer ikke kan være i samme rom.

Varsleren opplever saken som veldig belastende og ønsker ikke å stå fram med historien.

Har slitt med helseproblemer

Hilde Opoku har permisjon fram til september fra jobben som varaordfører i Trondheim og vervet som gruppeleder for MDG. Hun er for tiden bosatt i Ghana der hun arbeider som rådgiver for regjeringen.

Like etter klokka 12.00 la Opoku ut et innlegg på sin Facebook-side der hun blant annet skriver at hennes tid i ledelsen i MDG var vanskelig og at hun har stått i vanskelige jobbsituasjoner. Det har ført til at hun i ettertid har slitt med helsa.

Opoku skriver videre at hun har vært åpen om dette til bystyregruppa i Trondheim og bedt om at andre har tatt ansvar for gruppleder-oppdraget. Det kommer også fram at helsesituasjonen har påvirket hennes framferd.

Hilde Opoku skriver i en melding til NRK at hun ikke orker å snakke om dette nå.

Nektet å svare på beskyldningene

Ifølge Ola Lund Renolen i MDGs bystyregruppe i Trondheim skal partiet ha konfrontert Hilde Opoku med trakasseringsvarselet i desember. Hun skal da ha fått anledning til å imøtegå kritikken og eventuelt beklage SMS-utvekslingen.

Men Opoku skal ifølge Renolen ikke ha vist vilje til å gå i dialog med sine partikamerater.

– Først i dag har Opoku vært villig til å snakke med meg fra Ghana. Vi hadde en veldig konstruktiv prat i dag. Det er synd at det har tatt så lang tid, at det måtte gå så langt, sier Renolen.

Beslutningen er endelig

Hilde Opoku har permisjon fram til 9. september.

Ordfører Rita Ottervik sier til Adresseavisen at Opoku beholder vervet som varaordfører når hun kommer tilbake.

– Kommuneloven er slik at man fortsetter i det vervet man har fått, med mindre man selv ber om fritak, sier Ottervik til Adresseavisen.

Selv om Hilde Opoku nå skulle bestemme seg for å beklage SMS-utvekslingen, så vil det ikke føre til noe bedring i forholdet til de øvrige fire bystyrerepresentantene fra MDG.

– Beslutningen er endelig. Det handler om det å ha permisjon fra våre egentlige jobber på grunn av politiske verv, sier Renolen.