Sluttet med jakt da han ble elgpasser

Dyrepasser Karl Oskar Trones ble så glad i elgene i Namsskogan Familiepark at han sluttet å gå på elgjakt. I 20 år har han fulgt de store dyrene i parken.

Karl Oskar Trones og elgene

Både Junior og kyrne Selma og Siv Elin får mat av dyrepasser Karl Oskar Trones.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Karl Oskar Trones

Dyrepasser Karl Oskar Trones sluttet med elgjakt etter at han begynte å jobbe med elgene.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Høsten er brunsttid, og paringstid for våre største hjortedyr. Hver høst opplever dyrepasserne i Namsskogan Familiepark dette eventyret på nært hold, og det kan være tøffe tak både for elg og mennesker.

Var fryktelig sint

– Vi hadde tidligere en elgokse som het Jan Einar. Han var fryktelig sint hele brunsten. Han var stor og en skikkelig tøffing som ble illsint hver høst. Vi måtte sette opp mange gjerder her fordi han ødela så mye, sier dyrepasser Karl Oskar Trones i Namsskogan Familiepark.

Her har han jobbet i 20 år, og hver høst med elgene er et høydepunkt. Elgoksen Junior og elgkyrne Selma og Siv Elin har holdt det gående en måned nå.

For det starter allerede i september og det pågår fortsatt. Brunsten er et eventyr hver gang for både elg og dyrepasser.

– Forsiktig med damene

– Junior er veldig grei og forsiktig med damene. Han lukter, står ved siden av og noen ganger bak og venter til de er klare og har dagen sin. Også spiser han mye mindre i paringstida, sier Trones.

For Karl Oscar Trones var elgjakta en gang viktig om høsten, men dette endret seg etter at han jobbet som dyrepasser noen år.

– Jeg jaktet elg i 12 år, men jeg syntes ikke det ble så interessant lenger. Etter at jeg begynte å jobbe med elg mistet jeg interessen. Når jeg stod på post og så elgen komme løpende, ville jeg ikke skyte fordi jeg synes det er så fine dyr. Og nå er det minst ti år siden jeg gikk på elgjakt, sier Karl Oskar Trones.

Elg i Namsskogan

Elgoksen Junior har vartet opp to kyr i Namsskogan Familiepark i høst.

Foto: Kjartan Trana/NRK