NRK Meny
Normal

Brunost med blomster

Hvordan lager man en rett av gårdens egen brunost? Radiokokk Inge tar utfordringen, og kombinerer råvarer fra gården til Bodil Birkeland.

Brunost med blomster
Foto: Tron Soot-Ryen

Den matglade gjengen befinner seg fortsatt på Hitra og hos Bodil Birkeland. I idylliske omgivelser går kyr og gresser i sola mens kokken lager mat.

I dag har Inge Johnsen tatt på seg en utfordring. Kokken skal nemlig prøve seg på noe han aldri har lagd før. Hovedingrediensen er brunost

Naturell yoghurt

- Dette blir veldig spontant, men vi får prøve å få til en litt morsom dessert ut av det vi har tilgjengelig, sier kokken.

Først rister kokken hasselnøttene i en stekepanne. Dette for å få ut oljen av nøttene og gi retten mer smak. I tillegg skal det være rørte tyttebær og naturell yoghurt til brunosten.

- Denne yoghurten er litt spesiell siden den er laget på gården uten tørrmelk. Det gir den en spesiell konsistens, forteller Bodil Birkeland.

- En ting er at jeg ikke har peiling på denne yoghurten når den lages på denne måten, men så har jeg også fått en del blomster jeg har tenkt å bruke som tilbehør, sier Johnsen.

Blomster som tilbehør

Blå agurkurt, stemorsblomst, og andre blomster i gul, rød og oransje farger skal få lov til å gi desserten litt farger. I tillegg ligger også mynte og lakrisurt klare.

- Blomstene skal få lov til å sette litt smak. Jeg har tenkt å røre dem inn i yoghurten. Jeg ser for meg at vi bruker noen i yoghurten og noen til pynt på toppen etterpå, sier kokken.

- Dette blir en salig blanding av smaker, sier Bodil spent.

På dypt vann

- Vi får se til slutt om Inge kommer ned på beina etter dette, sier Soot-Ryen.

- Vi er i allefall på dypt vann, men så er vi på Hitra også slenger kokken inn.

- Ja, vi har godt med båter om uhellet skulle være ute, sier Bodil.

Kokken tar fram en tallerken og skjærer ei solid skive med ost og legger på.

- Så legger vi den yoghurt urte blandingen vår ved siden av osten, sånn at den ligger Og litt tyttebær rundt til slutt.

- Det ser i allefall veldig fint ut, sier Bodil

Til slutt legges litt nøtter på toppen for å få gi desserten noe å tygge i. Gjengen er nå veldig spente på å smake på den uvanlige retten.

Kokken først

- I dag smaker jeg først. Men jeg tror jeg hopper over å smake på ringblomsten som ligger på toppen. Nå må jeg innrømme jeg er spent.

Den matglade trioen tar hver sin bit desserten.

- Dette var jo veldig godt bryter hele gjengen ut. Litt spesielt, men godt avslutter den matglade gjengen.