Normal

Brunost med blomster

Hvordan lager man en rett av gårdens egen brunost? Radiokokk Inge tar utfordringen, og kombinerer råvarer fra gården til Bodil Birkeland.

Brunost med blomster
Foto: Tron Soot-Ryen

Den matglade gjengen befinner seg fortsatt på Hitra og hos Bodil Birkeland. I idylliske omgivelser går kyr og gresser i sola mens kokken lager mat.

I dag har Inge Johnsen tatt på seg en utfordring. Kokken skal nemlig prøve seg på noe han aldri har lagd før. Hovedingrediensen er brunost

Naturell yoghurt

- Dette blir veldig spontant, men vi får prøve å få til en litt morsom dessert ut av det vi har tilgjengelig, sier kokken.

Først rister kokken hasselnøttene i en stekepanne. Dette for å få ut oljen av nøttene og gi retten mer smak. I tillegg skal det være rørte tyttebær og naturell yoghurt til brunosten.

- Denne yoghurten er litt spesiell siden den er laget på gården uten tørrmelk. Det gir den en spesiell konsistens, forteller Bodil Birkeland.

- En ting er at jeg ikke har peiling på denne yoghurten når den lages på denne måten, men så har jeg også fått en del blomster jeg har tenkt å bruke som tilbehør, sier Johnsen.

Blomster som tilbehør

Blå agurkurt, stemorsblomst, og andre blomster i gul, rød og oransje farger skal få lov til å gi desserten litt farger. I tillegg ligger også mynte og lakrisurt klare.

- Blomstene skal få lov til å sette litt smak. Jeg har tenkt å røre dem inn i yoghurten. Jeg ser for meg at vi bruker noen i yoghurten og noen til pynt på toppen etterpå, sier kokken.

- Dette blir en salig blanding av smaker, sier Bodil spent.

På dypt vann

- Vi får se til slutt om Inge kommer ned på beina etter dette, sier Soot-Ryen.

- Vi er i allefall på dypt vann, men så er vi på Hitra også slenger kokken inn.

- Ja, vi har godt med båter om uhellet skulle være ute, sier Bodil.

Kokken tar fram en tallerken og skjærer ei solid skive med ost og legger på.

- Så legger vi den yoghurt urte blandingen vår ved siden av osten, sånn at den ligger Og litt tyttebær rundt til slutt.

- Det ser i allefall veldig fint ut, sier Bodil

Til slutt legges litt nøtter på toppen for å få gi desserten noe å tygge i. Gjengen er nå veldig spente på å smake på den uvanlige retten.

Kokken først

- I dag smaker jeg først. Men jeg tror jeg hopper over å smake på ringblomsten som ligger på toppen. Nå må jeg innrømme jeg er spent.

Den matglade trioen tar hver sin bit desserten.

- Dette var jo veldig godt bryter hele gjengen ut. Litt spesielt, men godt avslutter den matglade gjengen.