Lover Norges beste festivaldo

Lei av bedritne festivaldasser? Her er festivalen for deg!

Do

Ingen fare - dette trenger du ikke frykte hvis du skal til Bessaker i helga.

Foto: Leif Szajnfeld

Toalett-fasilitetene på festival er som regel fint lite å skryte av. Nå har Fiskefestivalen på Bessaker sett seg møkk lei på dårlige festivaldoer - målet er å bli best på dass i festival-Norge.

"Dassløftet"

Festivalen arrangeres førstkommende helg på Bessaker i Sør-Trøndelag. Allerede i vinter bestemte arrangørene for å gjøre et skikkelig dassløft. En kvart million kroner er brukt for å realisere toalettdrømmen.

– Jau, vi har bestemt oss for å gå for det. Vi har kjøpt inn ei dyr dassvogn fra Tsjekkia som er helt unik i Europa, sier festivalsjef Thore Erling Pettersen til NRK.

(les videre under bildet)

Rørbuer i Bessaker

Rorbuene på Bessaker blir statister i helga - ei tsjekkisk dovogn stjeler oppmerksomheten på Fiskefestivalen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Fiskefestivalen lokker med fiskekonkurranse, ekte hjemmelaga sjømat og "bli-blaut-aktiviteter" av mange slag. Men nå er det muligens den tsjekkiske premievogna som blir hovedattraksjonen på Bessaker til helga.

– I hver vogn er det ti vannklosetter med varmt og kaldt vann og vask. I tillegg dekorerer vi med tegninger fra barna på skolen her, og du skal ikke se bort fra at det dukker opp noe litteratur på doene også, sier festivalsjefen.

(les videre under bildet)

Thore Erling Pettersen

Festivalsjef Thore Erling Pettersen er ildsjelen bak det store dassløftet.

Foto: Frank Almås / NRK

Både Pettersen og resten av ildsjelene bak festivalen er spente på om de klarer å nå det hårete målet, eller om de kommer til å drite på draget.

– Hvis vi får folk til å trives, kommer det enda flere hit og vi får et godt rykte, begrunner festivalsjefen den ivrige dosatsinga.

(les videre under bildet)

Hurtigruta Lofoten anløper Bessaker under Fiskefestivalen 19. juli

Turistene på Hurtigruta kan benytte anledningen til en dopause på Bessaker i år. Her anløper den under fjorårets Fiskefestival.

Foto: Rita Lindbak

– Sigar og dolektyre

Tidligere år har det vært mer festivaltradisjonelle dofasiliteter også på Bessaker. Men i fjor sommer fikk festivalsjefen nok, og han er ikke veldig redd for at de 250.000 vognkronene skal være skylt rett ned i do.

– Ideen kom over meg i fjor da jeg stod og tømte siste rest av de klassiske blå festivaldassene. Samtidig dreiv knotten og herja med meg, og da tenkte jeg: «Nå, Thore, nå er det slutt, altså.»

(les videre under bildet)

Do på Hove

Et ublidt møte med grisete blå festivaldoer fikk festivalsjefen til å bruke en kvart million på ny dovogn.

Foto: NRK

Festivalen har blitt lagt til den tredje helga i juli hvert år siden oppstarten for 32 år siden. Bessaker i Roan kommune har bare 180 innbyggere, men inkludert hyttefolk og andre tilreisende har over 300 hjulpet til med å få i stand årets festival. Pettersen har lenge vært primus motor. Han innrømmer at det skal bli ekstra godt å overlate stafettpinnen til yngre krefter nå som de fancy toalettene på plass

– I år er de yngste frivillige 11 år. Snart skal ungdommen få slippe til i enda større grad, så kan vi gamlingene bare sitte og kose oss på do med en liten sigar og et fint blad, sier festivalsjefen til NRK.

Unngå å bruke ferietid på do.

Litteratur og barnetegninger skal pryde innsida av de nye festivaldoene.

Foto: Scanstockphoto