Hopp til innhold

Bruker rotenon for å ta kanadarøya

For første gang i Norge blir giften rotenon brukt for å fjerne kanadarøye. I norges fjerde største nasjonalpark er den uønsket og myndighetene vil ha den fjernet.

Rotenonbehandler fiskevann

Rotenon utvinnes fra røttene av planteslekten Derris og er svært giftig. Tidligere har rotenon blant annet blitt brukt for å bekjempe lakseparasitter.

Foto: Kjartan Trana / NRK

I Snåsa, noen timers gange inn i Blåfjella/Skjækerfjella nasjonalpark, skulle man tro det var stille og fredelig. Det var ikke tilfellet denne uken. Med helikoptertransport og vernemasker, har norske og svenske myndigheter gått sammen for å ta ut den uønska fiskearten kanadarøye. Botemiddelet er rotenon.

Les også: Satte ny norgesrekord

Fremmed fiskeart

Fiskeforvalter

Anton Rikstad mener noen vet hvem som har tatt med levende kanadarøye til vannet.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Med intensivt garnfiske ble det i 2009 oppdaget at Klokkartjønna hadde kanadarøye, en art de slettes ikke vil ha i nasjonalparken.

– Noen må ha satt den ut her, siden det er en fremmed art i Norge. Dette er en nasjonalpark og det er det viktig at det ikke kommer noen nye arter. Derfor rotenonbehandler vi, sier Anton Rikstad, fiskeforvalter for fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

For å sette den ut må noen ha tatt med seg levende fisk opp til vannet, og vannet ligger avsides til. Rikstad synes det er et mysterium at noen har tatt seg bryet, så mye problemer som det skaper.

Les også: Levende agn kan spre gyro

Redd for spredning

Dreper alt levende

For å være sikker på at kanadarøyen blir fjernet er det ikke nok med garnfiske, og gift blir brukt i forvaltningen. Dette gjør også at de norske artene som ørreten forsvinner fra vannet for en tid.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Giften dreper alt levende, inkludert annen fisk og insekter. Siden Klokkartjønna har bekker som renner over i andre fiskevann på svensk side, er man redd for spredning til disse. Derfor er aksjonen også støttet av svenske myndigheter.

– Dette er et topprovdyr og det vil få store konsekvenser om kanadarøyen kommer over hit. Derfor er det bestemt at risikoen er verdt å ta, sier Gunnar Jacobsson, forvalter, Länsstyrelsen, Jämtland.

Alvorlig

Nesten en million kroner er brukt i forvaltningen og helikopter fra svensk side har tatt sju turer til det lille vannet.

– Det illustrerer hvor alvorlig staten ser på problemet og hvor store følger det kan få for et vassdrag med innføring av nye arter. Slik kan vi ikke ha det, sier Roar Sandodden, prosjektleder ved Veterinærinstituttet.

Idyllisk

Klokkartjønna er vanligvis et rolig sted. Denne uken har svensk helikopter tatt sju løft av utstyr, og det har foregått intensiv spredning av gift.

Foto: Kjartan Trana / NRK