Hopp til innhold

Bruker rekordmye kjemikalier mot lakselusa

Bruken av kjemikalier mot lakselusa nådde nye høyder i 2015. Men effekten blir stadig dårligere, og nå leter oppdretterne etter andre metoder for å bli kvitt lusa.

Lakselus

Oppdretterne bruker stadig mer kjemikalier for å bekjempe lakselusa. Men virkningen er ikke god nok.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ørjan Tveiten

Ørjan Tveiten er regiondirektør i Marine Harvest.

Flere oppdrettere innser at kampen mot lakselusa ikke kan vinnes med medikamenter. – Vi må endre taktikk, mener regiondirektør Ørjan Tveiten i Marine Harvest.

Krig mot lusa

Tveiten er regiondirektør for Marine Harvest i Midt-Norge. På lokaliteter flere steder i Flatanger og på Frøya har de virkelig drevet krig mot lakselusa. NRK har fått tallene som viser at det meste av kjemikalier blir prøvd, gjerne flere ganger i løpet av fjoråret. Diflubenzron, slice, alpha maks, deltametrin, hydrogenperoksid dyttes på for å få bort lus, men ofte til liten nytte.

– 2015 har vært tidenes mest krevende år med fokus på lus i Midt-Norge. Nivået var ekstremt høyt, og langt over det noen kunne ha drømt om, sier Tveiten til NRK.

Behandles 16 ganger

De siste årene har det hvert år blitt satt nye rekorder i bruk av medikamenter mot lakselusa. Marine Harvest er ingen versting, for alle sliter. Enkelte lokaliteter blir behandlet 14, 15 og 16 ganger med de forskjellige stoffene.

– I mange år har vi sett at kjemikaliene har hatt en redusert effekt på lusa, sier Tveiten.

Marine Harvest har ganske nylig signalisert en stor satsing på lukkede anlegg. Samtidig er målet et nytt miljøsertifikat innen 2020 på alle lokaliteter i sjøen.

– Vi skal bruke null kjemisk avlusing og konsentrere oss om bruk av rensefisk, sier Ørjan Tveiten i Marine Harvest.

– Kriminalitet

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv har i mange år kjempet mot norsk oppdrettsnæring.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Miljøforkjemperen Kurt Oddekalv har høyrøstet hevdet sin mening i mange år, og mener bruken av kjemikalier er jevngodt med kriminalitet.

– Det er en kjemiblanding som tar knekken på hvilken som helst skapning på jorda. Havet er vårt felles matfat, og folk burde ha jaget oppdretterne opp av sjøen når de holder på sånn. Det er alvorlig kriminalitet som foregår utenfor stuedøra vår, mener Oddekalv.

Men kjemikaliekampen som føres mot lakselusa har velsignelse fra myndighetene, og Mattilsynet følger nøye med hva oppdretterne foretar seg.

– Kampen er ikke tapt

Aud Skrudland

Aud Skrudland er spesialinspektør i Mattilsynet.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

– Det har vært så tydelig at effekten har vært dårlig. Når det gjennomføres omfattende og kostbare behandlinger med kjemikalier med dårlig effekt, sier det seg selv at det ikke er noen farbar vei, sier spesialinspektør Aud Skrudland i Mattilsynet.

Men hun er overbevist om at kampen mot lakselusa slettes ikke er tapt.

– Kampen mot lusa er ikke tapt. Vi har en rekke anlegg som har drevet nesten lusefritt med hjelp av rensefisk og luseskjørt, så dette er ikke noe tapt slag, sier Skrudland til NRK.

Såkalte luseskjørt består av en duk som legges rundt merden med en maskevidde som hindrer lakselusa i å komme inn til laksen.