NRK Meny
Normal

Bruker feriedager for å unngå permitteringer

Nortura i Steinkjer merker nå at det er mindre slaktegris som følge av at 13 besetninger ble slaktet ned etter smitte av det antibiotikaresistente LA-MRSA-bakterien.

Nortura Steinkjer

De ansatte ved Norturas slakteri i Steinkjer tar ut feriedager for å unngå permitteringer. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Johannes Børstad / NRK

Det var i vinter 13 grisebesetninger i Nord-Trøndelag fikk påvist LA-MRSA-smitte, og dette merkes nå på Norturas slakteri i Steinkjer, skriver Trønder-Avisa.

De rundt 50 ansatte må ta ut feriedager som følge av mellom 15.000 og 17.000 færre griser til slakting. Produksjonen vil stanse hver fredag annenhver uke.

– Det var i utgangspunktet misnøye med at bedriften tar styring på den femte ferieuka, men når den spres ut på annenhver fredag ble stemningen litt bedre, sier Ronny Aunan som er klubbleder for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund.

Usikre prognoser

Foreløpig er det snakk om produksjonsstans over sommeren, men det er uklart hvordan reduksjonen i antall slaktegris som følge av LA-MRSA-smitten vil slå ut på sikt. Aunan mener nedslaktingen av purker med smitte vil føre til reduserte grisekull i tida som kommer.

– Prognosene er sprikende, og vi vet ikke hvordan det vil se ut fremover. Vi håper dette er forbigående, sier Aunan til NRK.