NRK Meny
Normal

Bruker en milliard på å bekjempe lus

Oppdrettsbransjen forventer å bruke en milliard kroner på lusebekjempelse i 2010.

Lakselus
Foto: Norges Jeger og Fiskerforbund

Det skriver bransjeorganisasjonen FHL Havbruk i en pressemelding.

- Det er klart at tiltakene koster, men bedriftene er villig til betale for kloke og nødvendige tiltak, sier Henrik Stenwig, direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening ( FHL).

I høst har det vært registeret svært høye forekomster av lus på oppdrettslaks i søndre deler av Nordland, Nord- Trøndelag og Møre og Romsdal.

Resistens mot lusemidler

Svært mye laks i mærene, kombinert med resistens mot kjente lusemidler, gjør at flere etater og organisasjoner i det siste har advart mot situasjonen.

De lovpålagte tellingene av lus viser nå et gjennomsnittlig lusenivå på fisken omtrent som i 2002.

Utfordringen er at det er langt mer fisk enn det året, og aktuelle medikamenter er ikke like effektive.

– Vi setter derfor inn den største koordinerte satsningen noensinne for å unngå at lusenivået i sjø skal være et problem for oppdrettslaks og villaks til våren, sier Henrik Stenwig.

Leppefisk

Det finnes flere alternativer til tradisjonelle legemidler mot krepsedyret lakselus. I 2009 har eksempelvis økt bruk av leppefisk som renser laksen for lus gitt gode resultater, og har noen steder gått over fra å være et supplement til å bli et hovedtiltak mot lus.

Bransjeorganisasjonen mener situasjonen ikke er ute av kontroll, men mener det er helt nødvendig med høyere krav om en god luseovervåkning.