Hopp til innhold

Bro av musikk

Femti unge trondheimsmusikere skal denne uka bruke musikk i fredens tjeneste. Målet er å få bitre fiender til møtes gjennom musikk.

Grenaderkorpset jobber for fred gjennom musikk
Foto: Morten Karlsen / NRK

Grenaderkorpset i Trondheim er denne uka i Bosnia Herzegovina for å skape nye vennskap mellom de ulike folkegruppene i landet.

Den grusomme borgerkrigen mellom ulike folkegrupper på Balkan for femten år siden danner bakteppet for Grenaderkorpsets Tutti-prosjekt. Det hele startet i 2005 og siden har trønderske musikere har vært på seks besøk i Bosnia Herzigovina.

Blir kjent gjennom musikken

Tidligere fiender møtes gjennom musikken

Barna øver til den store konserten i Mostar på fredag.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Eirin Johansen er en av trondheimsmusikerne som har vært nedover flere ganger. Hun har hatt stor glede av å være med på dette prosjektet.

- Det beste er å bli kjent med mange nye folk fra en annen kultur. Jeg tror også dette betyr veldig mye for folket her nede. Barna her har fått gleden av å spille og møtt nye mennesker fra Norge. I tillegg har vi bygd broer mellom de forskjellige kulturene her i Bosnia, sier Johansen.

Geir Solum er til daglig musiker i Trondheim symfoniorkester. I denne sammenhengen er han en av ildsjelene i Grenaderkorpset. Han har et stort ønske om å få til forbrødring gjennom musikk.

- Det som er morsomt er at musikk er en av de tingene som det er veldig lett å samarbeide om. Selv om man ikke snakker samme språk eller er uvenner, så kan man sitte ved siden av hverandre og spille. Ungdommen som er med tenker ikke over at de tilhører ulike folkegrupper når de spiller. Foreldrene tenkte over dette, og var skeptiske, men når de så hvor godt ungdommen trivdes med dette så har de snudd og i dag er de bare positive, sier Solum

Avsluttes med konsert

Målet for hele prosjektet har vært en stor konsert som skal holdes i Mostar på fredag.

- Det kommer til å bli kjempeartig. Det at vi hele tiden har hatt denne konserten som mål har vært veldig bra. Konserten vil bli en kjempehappening, sier Solum.

Det er smart å bruke musikk til å forene folkegrupper mener også Eirin Johansen.

- Da vi kom hit hadde vi kun en ting til felles. Musikken. Men nå har de ulike folkene blitt kjent med hverandre gjennom musikken.

Å få alle de ulike folkegruppene samlet i en gruppe er en prestasjon sier Solum.

- Ingen i byen, ingen i Bosnia Herzigovina, ingen i FN trodde det var mulig å få til noe. Men nå har vi startet en organisasjon der både bosniere, kroater og serbere styret dette sammen. Det viser at dette har vært en suksess, sier Solum.