Hopp til innhold

Leilighetsdrømmen kan ryke

De drømte om et liv under sola i Brasil, men kan nå kan pengene og drømmen være tapt.

Strandliv

Strandliv

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Aksjon i Natal

Aksjon i Natal

Foto: STRINGER/BRAZIL / REUTERS

Mer enn 60 trøndere kan ha tapt rundt en halv million kroner hver i luksushotellprosjektet Blue Marlin Resort i Brasil. Operasjon Paradis førte til at leilighetene ble beslaglagt av brasiliansk politi.

Etter at utbyggeren Trygve Kristiansen ble arrestert, ble leilighetene inndratt. Dette til tross for at de norske andelshaverne kunne føre bevis for at pengene deres ble ført ut av Norge på lovlig vis. Ingen av de som har tapt penger, aner om de noen gang får tilbake leilighetene de har kjøpt og betalt for.

Fjern drøm

Per Helliksen fra Trondheim er en av de uheldige som har skutt inn penger i leilighetsprosjektet, men som fortsatt ikke kan nyte tilværelsen på egen balkong i Natal. Han plages med en del helseproblemer og var på jakt etter et klimagunstig sted. I Blue Marlin Resort skulle livet leves:
– Jeg var i utgangspunktet skeptisk til å kjøpe meg inn i et prosjekt som ikke var ferdigstilt, men dette anlegget stod jo allerede ferdig, sier Helliksen.

Han slo til og betalte 580 000 kroner for leilighetsdrømmen.
Nå, over to år senere, er drømmen like fjern.
I mai 2007 ble utbyggerne av prosjektet arrestert, bare to dager før kjøperne skulle få overdratt skjøte på leilighetene.

Siden har saken rullet fram og tilbake i det brasilianske rettssystemet.

Papirer på avveie

Også Roald Røe fra Brekstad hadde sett fram til å benytte fritida si i et varmere strøk etter en lang yrkeskarriere. Han investerte egenkapital og kjøpte fem leiligheter i prosjektet.

- Vi snakker om to forskjellige verdener, spesielt når det gjelder avtaler. Det som skjer, er at de har lett for å snu på ting når du snur ryggen til og går, sier Røe. – Vi har hele tida erfart at hvis du ikke har en skriftlig avtale og følger opp med å være fysisk til stede, så vil du gå i den fella at papirer kommer på avveie, sier fosningen. Han mener det har vært lite hjelp å få lokalt. - I våre øyne har brasilianske myndigheter hele tida stukket kjepper i hjulene for at vi skulle få dette til å gå.

Mangler et dokument


Cirka 75 % av leilighetskjøperne er fra Trøndelagsområdet. Mange av dem er godt voksne folk som ville nyte pensjonisttilværelsen i Brasil. Nå venter de fortsatt på en avklaring.
- Brasilianske myndigheter ser på oss som en del av saken mot Blue Marlin, mener Per Helliksen og fortsetter: – Dette er ikke riktig! Nå er det kun Økokrim, Justisdepartementet og UD som kan få ryddet opp i dette. Vi trenger et papir fra Økokrim som bekrefter at vi ikke har gjort noe ulovlig. Dette dokumentet mangler i saken, og det venter brasilianske myndigheter på å få, sier Helliksen engasjert.

Kriminelle arrestert


Roald Røe har lagt ned 1000- vis av timer på denne saken og håper fortsatt på en løsning.
- Rent økonomisk angrer jeg selvsagt på at jeg gikk inn i Blue Marlin-prosjektet, men hadde vi ikke hatt tro på dette, hadde vi heller ikke lagt ned denne enorme arbeidsinnsatsen, mener han.
Flere medlemmer i B-gjengen i Oslo er dømt i saken og sitter fengslet i Brasil.
- Dette har vært en sak som har vært siktet mot en helt annen type mennesker enn meg selv, og det er årsaken til at jeg må sitte her og betale regninga, sier Røe. Nå oppfordrer han sterkt norske myndigheter om å komme på banen.