NRK Meny
Normal

– Hele kvartalet kunne gått med

Det som bare ble en fasadebrann kunne ifølge brannvesenet raskt ha utviklet seg til en større brann i den sårbare trehusbebyggelsen i Trondheim.

Beboerne i området og gjestene ved spisestedet Nattergalen ble raskt evakuert da det begynte å sive røyk ut av den gamle trehusbygningen i Olav Trygvassons gate i Trondheim.

SE VIDEO FRA EVAKUERINGA HER: Brannvesenet mistenker at en elektrisk feil er årsaken til branntilløpet.

Branntilløp i trehusbebyggelse i Trondheim sentrum.

Bygningen har flere beboere, i tillegg til et spisested og et kunstgalleri.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

– Vi har kontroll og røyken har gitt seg, sier Bård Tiller, som er brigadeleder i brannvesenet, til NRK like før klokka 22.

Litt over en time tidligere fikk brannvesenet melding om at det brant i en tregård i Olav Tryggvasons gate i sentrum av Trondheim.

Da de kom fram viste det seg at det kom røyk ut av trebygningen som huser flere beboere, i tillegg til kunstgalleriet Modern Art Gallery og spisestedet Nattergalen Bar og Kjøkken.

– Det har brent i veggen over inngangspartiet, og vi har en mistanke om at det kan ha en elektrisk årsak, sier Tiller.

– Flaks at det ikke skjedde på natta

Brannvesenet brukte motorsag for å komme seg inn til branntilløpet, og fikk slukket brannen før den rakk å spre seg.

Roger Gjersvold, som er vakthavende ved Trøndelag brann- og redningstjeneste, er ikke i tvil om at branntilløpet fort kunne ha utviklet seg til en større bybrann.

– I verste fall hadde gården og kvartalet kunne gått. Vi var heldige med tidspunktet, fordi vi hadde nok ressurser på plass på kort tid, sier han til NRK.no.

– På natta ville vi brukt mer tid på å få ut bilene. Heldigvis ligger brannstasjonen veldig nært, og vi var der innen ett minutt, forteller Gjersvold.

Elektrikerarbeid dagen før brannen

Huseier Jan David Klein bekrefter overfor NRK at et elektrikerfirma jobbet på fasaden onsdag, men han ønsker ikke å si om det kan ha noe med brannårsaken å gjøre.

Satt ved baren da brannalarmen gikk

Kristian Lundemo satt på Nattergalen da det begynte å brenne.

Kristian Lundemo var en av dem som ble evakuert.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Kristian Lundamo var en av flere som ble evakuert fra tregården.

Han satt ved baren i Nattergalen da brannalarmen begynte å ule.

– Vi hørte at brannalarmen gikk, men fikk beskjed fra betjeninga om å forholde oss rolig. De kom med et brannslukningsapparat, og begynte å slukke rundt lysarmaturen på utsiden av bygningen, forteller Lundamo.

Slukkingsforsøket var mislykket, og gjestene ble raskt evakuert.

– Det kom røyk ut av bygningen, men jeg så ingen flammer, sier Lundamo.

Huseier Klein opplyser til NRK at han har skaffet hotellrom til alle beboerne som ble evakuert. Brannvesenet har så langt ikke tall på hvor mange beboere det er snakk om.