Millioner til brannrammet kommune

Flatanger kommune får 9,17 millioner kroner av regjeringen for å dekke utgifter i forbindelse med storbrannen i januar.

Brannruiner i Småværet, Flatanger

Både hus, hytter og infrastruktur må bygges opp igjen i Flatanger. Her ser vi brannruiner i Småværet.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Brannslokking Flatanger

Brannen i Flatanger i januar medførte store ødeleggelser.

Foto: Ove Magne Ribsskog / Flatangernytt
Olav Jørgen Bjørkås

– Det meste av kostnadene er knyttet til selve slokkinga, sier ordfører i Flatanger, Olav Jørgen Bjørkås.

Foto: Kristine Krane / NRK
Brannruiner Hasvåg, Flatanger

Brannruiner i Hasvåg, Flatanger.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Fredag ble det kjent at Kommunal- og moderniseringsdepartementet bevilger ekstraordinære skjønnsmidler til den brannherjede kommunen i Nord-Trøndelag.

– Vi har for så vidt forventet å få støtte, men vi setter utrolig stor pris på at de holder hva de lover, sier ordfører i Flatanger, Olav Jørgen Bjørkås.

Han sier de ennå ikke har full oversikt over hvor mye brannen har kostet kommunen, men tror de nærmere 10 millionene vil kunne dekke utgiftene.

Mer enn 60 bygninger ble skadet i brannen, som varte i flere dager. Flere har mistet sine hjem og hytter, mens for andre er det idylliske feriestedet i Flatanger forandret for alltid.

LES: Denne idyllen forsvant i brannen

Var lovt penger av statsministeren

Allerede før brannen var slukket, gikk statsminister Erna Solberg ut og lovte at regjeringen og staten ville hjelpe til med å få bygget opp samfunnet igjen.

– Vi vil stille opp både når det gjelder gjenoppbygging av infrastruktur, og ikke minst i forhold til kostnader til brannmannskapene. Så langt har vi ikke fått noen forespørsel om dette fra Flatanger kommune, men de skal jo i første omgang ha fullt fokus på å organisere arbeidet som krise- og beredskapsstab, sa Solberg i januar.

LES: Statsminister Erna Solberg besøkte Flatanger

Tre måneder senere er det altså klart at regjeringen bidrar med 9,17 millioner kroner. Dette er departementets begrunnelse for vedtaket:

«Brannen i januar/februar på Sørnesset medførte store ødeleggelser. Flatanger kommune har hatt høye utgifter blant annet til slukking av selve brannen, men også til gjenoppbygging av kommunal infrastruktur. Kommunen har i tillegg utfordringer knyttet til arealplanlegging og saksbehandling som følge av brannen.»

LES: Bygger nytt etter storbrannen

Skadeomfanget etter brannen i Flatanger

Illustrasjonen viser området der brannen har herjet. Arnestedet er lokalisert til Uran. Tallene i sirklene viser hvor mange hus som er rammet.

Foto: Illustrasjon / NRK