Normal

Brannoffer hentet datterens adventskalender

Beboerne i Risvollan borettslag prøver å innrette seg så godt de kan i førjulstida, etter det som trolig var en påsatt brann. Lars Morten Mathisen fikk heldigvis med seg adventskalenderen til den eldste dattera.

Lars Morten Mathisen

BERGET NOE: Lars Morten Mathisen har bare tatt med seg noen småting fra den brannskadde leiligheten så langt, blant annet den eldste datterens adventskalender.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Vi har fått en god del røykskader og vinduer er knust. Det har også vært flammer gjennom leiligheten, men ikke så mye, sier Mathisen til NRK.

Mathisen var torsdag var innom hjemmet for å hente noen småting, etter den kraftige brannen som rammet borettslaget natt til onsdag.

Mange er husløse etter brannen, og totalt 14 leiligheter er berørt.

– Glad vi berget liv

Familiefaren var også i leiligheten onsdag kveld, for å plukke ut noen klær. Synet som møtte ham i dagslyset var derfor ikke helt uventet.

– Jeg var litt forberedt på det, men det er ikke noe trivelig syn, det er det ikke. Men jeg er mest glad vi har berget liv og at vi har kommet oss ut helberget. Verdiene får vi alltids igjen, sier Mathisen.

(Saken fortsetter under bildet)

brann risvollan

IKKE JUL HER: Familien Mathisens leilighet blir ikke beboelig før jul.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Han plukket ikke med seg så mye i dag heller, men en gjenstand som kanskje kan skape litt glede.

– Jeg tok med julekalenderen til den eldste datra. Jeg regner med at hun kanskje vil ha den. Ellers har jeg ikke tatt med mye. Vi får gå over resten med forsikringsmannen senere, forteller Mathisen.

Store forskjeller i skadeomfang

I nabolaget der røyklukta river stramt i neseborene går Rune Hole fra Tryg forsikring og Robert Nergård fra Sparebank1 forsikring rundt og iakttar skadene. Tryg forsikring har ansvaret for bygningsmassen og noe innbo mens Sparebank1 forsikring har ansvaret for innbo i fem leiligheter.

brann risvollan

PÅ BEFARING: Robert Nergård (t.v) og Rune Hole (t.h) takserer skadene etter brannen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Begge konstaterer at skadeomfanget varierer mye fra leilighet til leilighet.

– Det er brannskille mellom leilighetene, så noen er veldig hardt berørt og må kondemnere veldig mye av det de har av innbo. Andre har vært veldig heldige og er faktisk litt overrasket over at det har gått så bra. Det er snakk om litt luktproblemer, som det er forholdsvis enkelt å behandle, sier Nergård.

– Det er en annen prosess med totalskaden. Der må vi nesten begynne med å snakke med kommune- og bygningsmuligheter i forhold til søknadsprosesser og slike ting, sier Hole.

– Hvor lang tid kan det ta før disse før flytte inn?

– Det er veldig vanskelig å si for de som er totalskadet. Det kan gå alt fra ni til atten måneder. sier Hole.

44 personer ble evakuert i forbindelse med brannen. Sju eller åtte av de 14 berørte leilighetene har enten større skader, eller de er totalskadd, ifølge Robert Nygård i Sparebank1 Forsikring.

(Saken fortsetter under videoen)

Lars og familien ble rammet av brannen på Risvollan.

SE VIDEO: Lars trodde det var innbrudd i leiligheten da folk kom og hamret på dørene natt til onsdag, på grunn av brannen.

Tenker på julefeiringen

Det er en 50 år gammel mann som er siktet for ildspåsettelsen i Risvollan borettslag, samt på Nidarvoll, natt til onsdag. Han ble torsdag varetektsfengslet i tre uker, men erkjenner ikke straffskyld og anket fengslingen på stedet.

Mannen er tidligere er dømt for en rekke tilfeller av brannstiftelse. Det opprører også forsikringsfolkene.

– Det er for galt. Du blir nesten litt småirritert. Samtidig kan ikke vi gå rundt og tenke på brannårsaken. Vår oppgave er å ordne dette til de som er forsikret. Julen kommer jo, sier Hole.

– Det illustrerer det godt det vi ser her, at beboere tar med seg julekalendre ut til barn, hvor sterkt berørt de er de som må bo midlertidig på hotell og kanskje ikke får flytte hjem på lang tid. Det gjør noe med alle sammen, men det er klart vi har fokus på det faglige, å få dem fortest mulig tilbake igjen, sier Nergård.

brann Risvollan

RØYKSKADER: Leiligheten til familien Mathisen har betydelige røykskader.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Hole fra Tryg forsikring er opptatt av at folk som kan flytte tilbake får flytte tilbake så fort som mulig, men åpner for å ta spesielle hensyn.

– De som flytter tilbake. Hvordan blir julefeiringen når nabolaget er totaltskadet? Det er en del vurderinger, og vi forsøker å se det menneskelige i det også, forklarer han.

Må trolig leie

Beboer Mathisen får ikke flytte hjem til jul og vet ikke så mye om hva de berger fra leiligheten foreløpig. Han avventer gjennomgangen av innboet sammen med forsikringsselskapet.

– Vi blir trolig boende på hotell en stund, til vi sannsynligvis må finne oss noe å leie, sier han.

Nygård sier det er viktig for forsikringsselskapet å se til at kundene deres har klær og det de trenger i mellomtiden. Noe av klærne i leiligheten til Mathisen skal de prøve å berge ved å få ut lukt.

– Jeg synes det er forferdelig trist og skummelt at det er en fyr som har satt på. Utenom det har jeg ikke tenkt så mye på det. Det får politiet ta seg av, men jeg synes det er forferdelig å tenke på at noen har tent på dette her, sier Lars Morten Mathisen.