Brannen på Frøya er slukket

Brannen på Frøya er slukket og beboerne kan få flytte hjem, sa fungerende ordfører Martin Nielsen på pressekonferansen i dag. Han takket samtidig alle som har hjulpet til.

Torsdag ettermiddag var det pressekonferanse på Frøya. Fungerende ordfører Martin Nilsen, rådmann Svanhild Mosebakken, brannsjef Andreas Kvingedal og lensmann Inge Dahlø deltok.

Torsdag ettermiddag var det pressekonferanse på Frøya. Fungerende ordfører Martin Nielsen, rådmann Svanhild Mosebakken, brannsjef Andreas Kvingedal og lensmann Inge Dahlø deltok.

– Det er en fantastisk lettelse, sa Nielsen på pressekonferansen.

Nilsen takket alle som har stått på i hele går, i natt og i dag med å slukke brannen som herjet på Frøya.

– På vegne av Frøyasamfunnet vil jeg rette en stor takk til alle som har vært med og gjort en fantastisk jobb i forbindelse med denne katastrofen vi har hatt på Frøya, sa Nielsen.

Han takket brannkorpset på Frøya, brannkorpsene fra alle kommunene som har deltatt, politiet, Sivilforsvaret, frivillige, Røde Kors, Forsvaret og alle som har deltatt.

– Jeg føler at fellesskapet på Frøya våknet i går. Det er utrolig godt å være fungerende ordfører på Frøya akkurat nå, sa Nielsen.

Brannen på øya er slukket. Her kan du se flammenes herjinger fra lufta tidligere i dag.

– Vi gjorde ett viktig grep

Brannsjef Andreas Kvingedal var i Trondheim da meldingen om lyngbrannen kom. Han snudde med en gang og dro tilbake til Frøya.

– Jeg skjønte at dette kom til å bli stort, i og med at man i startfasen ikke fikk kontroll. Det er så tørt, og jeg så for meg at vi fikk en katastrofe.

Ifølge Kvingedal gjorde de ett viktig grep i slukningsarbeidet.

– Vi satset på å stoppe brannen mellom Kirkedalsvatnet og Langvatnet. Hadde vi ikke fått stoppet den der så hadde sannsynligheten for at den ville spredd seg til Klubben vært veldig stor.

Han sa at de sendte alle mannskapene, utstyr og helikopter dit.

– Takk og pris for at vi lyktes med den strategien.

Han takket alle de frivillige som sto i kø for å hjelpe.

– Ikke konkludert med brannårsak

Lensmann på Frøya, Inge Dahlø, sier politiet ikke har konkludert med brannårsak, men at de nå vil starte etterforskning.

– Det er flere som har spekulert i brannårsak, både hos oss og i media. Der er kjent at det har vært aktivitet i marka da brannen startet. Enkelte har konkludert med brannårsak. Det har ikke vi, sier Dahlø.

– Jeg anmoder om at ingen spekulerer og konkluderer med noen årsak før den er endelig. Først skal vi etterforske og jeg ber om varsomhet.

Dahlø sier at de ikke har fått meldinger om personskader etter brannen på Frøya.

I ettermiddag skal det vurderes om et er behov for å ha helikopter fra Forsvaret i beredskap dersom brannen på Frøya skulle blusse opp igjen, opplyser politiet.

Utslitte brannfolk tar seg en hvil etter brannen på Frøya

Brannfolkene tar seg en hvil etter slukkearbeid på Frøya.

Foto: Joar Elgåen / NRK