Brannbamsen Bjørnis fra Trondheim blir snart å se over hele landet

De store maskotene i menneskestørrelse fra brann- og redningstjenesten i Trondheim er blitt et velkjent syn for barn og unge i byen. Nå skal barn i resten av landet få oppleve det samme.

Brannbamsen Bjørnis poserer villig sammen med barna

Det nasjonale Bjørnisprosjektet skal lanseres med brask og bram i Trondheim 22. august. Maskotene skal spres rundt om i Norge og bidra til å informere barn om brannvern.

Foto: Tone Iversen / NRK

– Jeg har hørt mange historier der Bjørnis har skapt trygghet, sier kommunikasjonssjef i Norsk brannvernforening, Håvard Kleppe.

Historien om Bjørnis startet i Trondheim, da brannvesenet så behov for å ha et hjelpemiddel i kontakt med barn som var utsatt for branner og andre ulykker.

Det førte til opprettelsen av Bjørnis, en trøstebamse som brannmannskaper kan ha med seg i bilene sine på oppdrag. Senere ble konseptet utvidet med blant annet undervisningsmateriell i barnehager, og flere brannvesen har brukt Bjørnis i sitt brannforebyggende arbeid.

Fra før av finnes det fem Bjørnis-kostymer rundt om i landet ifølge adressa.no, og nå skal enda flere få muligheten til å oppleve bamsemaskoten på nært hold.

Samles for første og siste gang

Prosjektet er nemlig valgt av Nasjonal koordineringsgruppe for brannkommunikasjon som ny nasjonal satsing i brannforebyggende kommunikasjon rettet mot barn. Økonomisk støtte fra Gjensidigestiftelsen har gjort det mulig å skaffe 15 nye brannmaskoter, og disse skal fordeles på brannvesen rundt om i hele landet.

Tirsdag 22. august vil bamsene være samlet på Prinsen kino i Trondheim, for første og siste gang, ifølge Kleppe.

Robin og Bjørnis

Robin fikk trøstebamse fra brannmannskapene.

Foto: Stian Samset Elvebakk

– Der skal hver maskot trekke en lapp som forteller hvilken brannstasjon de skal til. Deretter skal bamsene ta flybussen til Værnes, gå gjennom sikkerhetskontrollen og transporteres ut til sine respektive destinasjonssteder, forteller han.

– Tviholdt på bamsen han hadde fått

En av dem som har fått trøst av Bjørnis er Robin. Han var alene hjemme i boligen til familien Samset Elvebakk i Trondheim, da brannalarmen gikk på et soverom tidlig i august.

Der hadde det begynt å brenne, Robin og vaktselskapet sjekket hvor det brant og varslet brannvesenet.

– Robin gjorde alt riktig, sier Richard Heimen, som er lederen av prosjektet med Bjørnis.

Robin fikk en trøstebamse etter brannen, forteller mor Marit Cecilie Samset.

– Etterpå ble han skjelven. Han tviholdt bamsen han hadde fått. Det var tydelig at den gav trøst. Brannvesenet lurte på om Robin ville bli brannmann. Han har det oppe til vurdering, forteller en letta mor.

Rommet til Robin

Hurtig varsling fra Robin avverga brann på soverommet til familien.

Foto: Stian Samset Elvebakk