Brann i industribygg i Orkanger – naboer evakuert

Lørdag ettermiddag var det full brann i en industribygning i Orkanger i Sør-Trøndelag. Brannvesenet advarte om giftig røyk, 54 beboere i nærområdet ble evakuert.

Innsatsleder på stedet, Solveig Kristin Eide, forteller om brannen.

Politiet fikk meldingen om brannen klokka 14:23 og de var på stedet etter kort tid, sier innsatsleder på stedet, Solveig Kristin Eide til NRK.

– Vi har kontroll på brannen, men det er fortsatt mye varme i bygget. Brannvesenet vil være til stede med mannskap til langt utover natten, kanskje helt til i morgen tidlig, sier brannmester Fred Mælen ved 110-sentralen i Sør-Trøndelag, til NRK lørdag kveld.

– Hvor stor del av bygningen har blitt skadet i brannen?

– Det er vanskelig å si. Men det er mye som er skadet, sier Mælen.

Evakuerte beboere har fått komme hjem

Brannvesenet vet foreløpig ikke hva som var årsaken til at det begynte å brenne i industribygningen i Orkanger. Men nå har beboerne i nærområdet fått vende hjem igjen, opplyser brannvesenet.

54 beboere ble lørdag ettermiddag evakuert fra boligområdet nær brannen. De ble tatt hånd om på Bårdshaug herregård, opplyste politiet.

Klokka 16:55 fortalte NRKs reporter på stedet at brannen så ut til å roe seg. Flere bedrifter har sine lokaler i det rundt 10 000 kvadratmeter store industribygget.

Gassflasker og bildekk eksploderte

Gassflasker begynte å eksplodere i lokalet rundt klokka 16:37. Sivilforsvaret bistår med å skaffe mer vann fra elva ved siden av. Brannvesenet har lagt ut slanger i elva.

Brannen blusset opp igjen rundt klokka 16:12. Bildekk begynte å eksplodere, opplyste NRKs reporter på stedet. Brannvesenet måtte da trekke seg litt unna på grunn av varmen.

Fabrikk i full fyr i Orkanger

– Røyken kan være giftig, på grunn av blant annet plast. Vi oppfordrer folk om å lukke igjen dører og vinduer hvis de er hjemme, sier innsatsleder på stedet, Solveig Kristin Eide til NRK.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Bygget vil brenne helt ned

– Vi har begynt å evakuere de nærmeste boligene, sier innsatsleder på stedet, Solveig Kristin Eide til NRK.

– Brannvesenet jobber hardt og gjør en kjempeinnsats. Men selve bygget er tapt, og det er grunn å tro at det vil brenne helt ned. Men det skal ikke være noen fare for spredning på dette tidspunktet, sier Eide.

Politiet fikk meldingen om brannen klokka 14:23 og de var på stedet etter kort tid – men da var industribygningen allerede i full fyr og det var masse røyk.

Hun sier at det ikke er noen opplysninger om noen savnede personer.

Laster Twitter-innhold

Giftig røyk

Brannvesenet opplyser at røyken fra brannen kan være giftig.

– Røyken kan være giftig, på grunn av blant annet plast. Vi oppfordrer folk om å lukke igjen dører og vinduer hvis de er hjemme, sier Eide til NRK.

– Det er fortsatt litt uoversiktlig hva som er i bygget, men vi tar våre forholdsregler. Vi kan ikke se bort fra at det kan være eksplosjonsfare, sier innsatslederen til NRK.

Fabrikk i full fyr i Orkanger

Brannen har blusset opp igjen, opplyste NRKs reporter på stedet, klokka 16:12.

Foto: Morten Andersen / NRK

Eksplosjonsfare

– Brannvesenet har satt en sikkerhetsavstand på 200 meter til bygget, dette fordi det kan være eksplosjonsfare på grunn av gass og andre kjemikalier inne i bygningen, sa operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Arnt-Harald Aasland, tidligere til NRK.

– Brannvesenet har fortsatt ikke kontroll på brannen. Bygningen står i full fyr. Politiet er der og bistår, opplyste Aasland.

– Vet dere om det var folk inne i bygningen da brannen startet?

– Det er lørdag og ikke produksjon der i utgangspunktet, så det skal ikke ha vært noen inne i bygget. Men det er en del folk rundt i dette industriområdet, sa operasjonslederen til NRK.

Brann i Orkanger

Brannvesenet har satt en sikkerhetsavstand på 200 meter til bygget. (Video: Liv Tøndel)