Hopp til innhold

Bouillabaisse

 

Bouillabaisse
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Bouillabaisse

Dette er den ekte, sydfranske spesialiteten, som lages på ”tusen måter”. En typisk ”man tager hva man haver” suppe. Grønnsaker, fisk og skalldyr er hovedingredienser. 

Formiddagskokkens bouillabaisse til 4 – 5 personer:

1,5 liter god fiskekraft (buljongterning kan brukes i nøden)
1 dl innkokt hønsebuljong (også her kan en bruke buljongterning)
½ frisk chili, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
1 stor løk, finhakket
2 dl olje
100 g gulrot i strimler
50 g sellerirot i strimler
50 g stangselleri, strimlet
100 g frisk sopp
1 fennikel, medium stor, i strimler
1 liten purreløk i strimler
600 g assortert fisk i biter, tykke som pekefingeren
100 g rå scampi eller reker med skall
500 g blåskjell
2 bokser hermetisk tomat
¼ ts stjerneanis
Salt og pepper

Olje varmes i stor gryte og chili, hvitløk og løk freses. Anis has over. Rotgrønnsakene tilsettes sammen med sopp og alt freses til løken er blank. Fennikel has i og fiskekraften has over. Hønsebuljongen slås i. Kok opp. Tilsett hermetiske tomater og kok til grønnsakene er al dente (dvs. harde i kjernen). Fisk, scampi og blåskjell tilsettes og suppen koker forsiktig (maks 90 grader) til scampien og fisken er  ferdig. Fisken skal ikke være kokt i stykker. Smak til med salt og pepper.

Om ønskelig kan en tilsette tomatpuré om en ønsker mer smak av tomat.

Foccaciabrød er utmerket følge til denne suppen.