Hopp til innhold

Botox kan kurere selvmordshodepine

Helene Eilertsen fra Lillestrøm kunne aldri gå en meter uten sprøytene sine. Nå er hun kvitt mye av smertene, og det kan hun takke Botox for.

Helene Eilertsen

For tre måneder siden fikk Helene Eilertsen sprøytet inn Botox i hjernen ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Nå viser hun frem en av sprøytene sine som hun ikke trenger å bruke så mye lenger.

Foto: Bent Lindsetmo/ Christine Ferner Apalnes / NRK

– Livet har blitt mye lettere. Jeg fører en logg for min egen del og for prosjektet for å vite hvordan gått. Hvis man sammenligner loggen i dag med den siste måneden før operasjonen, så er jeg kvitt 70 prosent av anfallene, sier Helene Eilertsen.

En natt for 14 år siden fikk hun plutselig ekstrem hodepine. Siden har hun hatt opptil åtte anfall om dagen, og etter hvert måtte hun slutte i jobben på grunn av smertene.

– Det var akkurat som om noe grep rundt øyet mitt, tviholdt og strakk i det, og det føltes ut som om jeg fikk akutt betennelse i alle tennene, sier Eilertsen.

Først etter fire år skjønte legene hva som var galt. Eilertsen hadde fått såkalt selvmordshodepine, eller klasehodepine. Det er rundt 5000 personer i Norge som har denne lidelsen.

I november var Eilertsen den andre i hele verden som fikk sprøytet Botox inn i nesa og opp i hjernen for å lindre smertene.

Botoxen blokkerer signaler i nervene slik at det ikke går strøm i nervene lenger, og smertene dempes.

  • Hør Helene i Norgesglasset før operasjonen i november:

– Helt himmelsk!

Nå har Eilertsen hatt Botox i hjernen i snart tre måneder. Hjemme i leiligheten i Lillestrøm pipler gledestårene frem når hun viser frem de friske dagene i loggen.

– Se, det er ingenting her, sidene er helt blanke. Jeg har vært helt uten anfall seks dager på rad, det er jo helt himmelsk!

Eilertsen har fortsatt enkelte anfall, men de er ikke så ille som før.

– Jeg har tenkt at blir det ikke verre enn dette kan jeg leve med det. Et og annet anfall er helt forferdelig, men det er så få at jeg velger å se bort ifra dem.

Tør å gå ut igjen

Når Eilertsen får anfall skynder hun seg å sette en sprøyte i låret og springe til kjøleskapet for å hente en iskald ølboks. Den kjøler ned det som kjennes ut som en ildtang bak øyet.

– Jeg ruller den i pannen og nedover i tinningen til anfallet er over.

Ølboksen står i kjøleskapet ennå, men en dag håper Eilertsen at hun kan kvitte seg med den.

– Jeg bruker den ikke så ofte som før. En dag kan jeg kanskje drikke den opp, og kaste den.

Eilertsen har allerede lagt vekk mange av bekymringene sine.

– Jeg er ikke redd for å gå ut lenger, eller reise med tog eller fly. Tidligere var jeg veldig mye syk på ettermiddagen og kvelden, men det er jeg ikke nå. I dag kan jeg snike meg unna og sette en sprøyte og så går det fort over. Så kan jeg gå tilbake til selskapet uten at noen har merket det.

  • Hør mer om hvordan Helene har det nå i Norgesglasset her:

Vil tilbake på jobb

Botox mot selvmordshodepine

Overlege Erling Tronvik ved Nevroklinikken på St. Olavs Hospital (t.v.) har tro på botoxbehandling mot ekstreme hodesmerter.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Det største ønsket til Eilertsen er å kunne begynne å jobbe igjen. Hun har permisjon fra jobben som hun har hatt i over 30 år.

– Jeg håper at jeg er tilbake igjen på jobb i løpet av januar eller februar. Jeg ser for meg at jeg kan komme tilbake et par dager i uka og deretter øke langsomt.

Hun gleder seg veldig til å komme tilbake til arbeidslivet.

– Jeg ser veldig frem til å komme meg ut blant folk. Jeg vil gjerne føle meg til nytte, sånn som det en gang var.

Kan hjelpe flere i fremtiden

Eilertsen er en av ti forsøkspersoner som får botoxbehandling ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Dersom dette viser seg å ha effekt vil vi se på muligheten til å gjøre studier på andre hodepine-typer, for eksempel migrenepasienter, sier overlege Erling Tronvik ved Nevroklinikken på St. Olavs Hospital.

Han er i London denne uka for å utforske mulighetene ved botox-behandling i utlandet.

– Behandlingen har et stort potensial, men vi må forske litt mer før vi kan konkludere hva slags effekt den har. Hvis det viser seg at mange har like gode resultater som Helene, tror vi behandlingen kan spre seg rundt om i verden, sier han.