NRK Meny
Normal

Prioriterer lønn til de ansatte

Bostyrer, advokat Knut Dypvik, er fredag ettermiddag på vei ut for å treffe de ansatte ved det konkursrammede verftet Noryards Fosen.

Bergen Group, Fosen

Konkursen i Noryards Fosen er en stor konkurs i trøndersk sammenheng.

Foto: Bergen Group

Advokat Knut Dypvik

Advokat Knut Dypvik fra advokatkontoret Simonsen Vogt Wiig er oppnevnt som bostyrer for konkursrammede Noryards Fosen.

Foto: Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig/Espen Aaland

– Det som er viktigst nå er å orientere de ansatte om de rettighetene de har gjennom lønnsgarantifondet, sier bostyrer Knyt Dypvik til NRK.

Fredag ettermiddag var han og to kolleger på vei til til Kvithyll for å ha et møte med de ansatte om hva som skjer videre for deres del. I tillegg er det avtalt et møte mellom NAV, Sparebank1 SMN, Stadsbygd Sparebank og de ansatte mandag.

– Det er viktig at vi kommer i gang så raskt som mulig med jobben med å få gitt de ansatte lønn så raskt som mulig. Der har en hverdag som må gå opp økonomisk, sier Dypvik.

Stor konkurs

Det var onsdag ettermiddag at det ble kjent at styret i Noryards Fosen ønsket å slå seg selv konkurs. Etter at en kontrakt på 700 millioner kroner gikk i vasken så ikke ledelsen i selskapet noen vei ut av den økonomiske situasjonen selskapet var havnet i.

I konkursbegjæringen som ble innlevert til Fosen tingrett i går ettermiddag, kommer det fram at Noryards Fosen har en gjeld på 266,3 millioner kroner.

Selskapet har bare verdier til 236 millioner.

– Regnestykket går ikke opp. Så noen vil nok tape en del penger på dette, sier Dypvik.

Etter at de ansatte blir informert om sine rettigheter vil bostyrer gå i gang med å sikre verdiene som finnes i selskapet og fordele de blant kreditorene etter konkursloven. Det er foreløpig ikke kjent hvor mange krediterer som kan ha krav på verdier fra selskapet enda.

Ingen interessenter

Både tillitsvalgte og ordfører i Rissa, Ove Vollan, uttrykte tidligere denne uka en viss optimisme med tanke på videre drift på det tradisjonsrike verftet på Kvithyll. Ordføreren gikk så langt som å si at han er sikker på at det fortsatt skal være aktivitet på verftet.

– Jeg har ingen opplysninger om at noen ønsker å ta over de verdiene som finnes i selskapet. Ingen har så langt vært i kontakt med meg om dette. Men det er heller ikke en prioritert oppgave i denne fasen, sier Dypvik.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25