NRK Meny
Normal

– Nå er det opp til landsmøtet

Ola Borten Moe mener han fortsatt har tillit hos Senterpartiets medlemmer, og vil fortsette å kjempe for å beholde sin posisjon i partiet.

Ola Borten Moe om lederstriden i Senterpartiet

Nestleder Ola Borten Moe sier det er opp til partidemokratiet i Senterpartiet om han skal fortsette.

– Hvem som skal være leder i Senterpartiet bestemmes ikke nå i dette studioet, og heller ikke av avisoverskriftene. Det bestemmes av vårt partidemokrati frem til våren, sa Ola Borten Moe til programleder Alf Hartgen i dagens Politisk kvarter på NRK.

Sp-nestlederen ble presset på hvorfor han ikke stiller sin plass til disposisjon, etter at partileder Liv Signe Navarsete i helgen kunngjorde at hun er innstilt på å trekke seg.

– Jeg har sagt at jeg ønsker å fortsette. Men landsmøtet står fritt til å velge hvem man vil til de ulike posisjonene. Jeg må finne meg i at mitt kandidatur blir vurdert og veid av alle våre lokallag og fylkeslag, sier Borten Moe.

HØR: Dagens Politisk kvarter

For ensidig

Borten Moe sier at han skjønner at det stormer rundt Senterpartiet for tiden. Han innrømmer at partiet er inne i en krevende tid som er belastende for mange av medlemmene. Men han mener dekningen av krisen i partiet er for ensidig.

– Det hører også med til bildet at Senterpartiet er fylt av fantastiske mennesker som arbeider godt sammen. Jeg tror det er det som gjør at de fleste av oss som er der legger ned tid, innsats og står på lokalt og sentralt, sier han.

– Kunne denne situasjonen som nå har oppstått vært unngått?

– Jeg ville kanskje trodd det. Når evalueringsrapporten av valget ble lagt frem før jul så var samtlige innstilt på at vi skulle jobbe oss gjennom dette. Det som har skjedd etterpå, med dynamikken i saken etter rapporten, har jo i stor grad vært hendelser utenfor arbeidsutvalget og sentralstyrets kontroll og innvirkning.

LES: Enger: – Ingen i Sp-ledelsen sitter trygt

Mener han har tillit

Borten Moe sier hans innstilling hele veien har vært at Senterpartiet skulle unngå å holde ekstraordinært landsmøte.

– Vi skulle sitte sammen frem til 2015. Men jeg har stor respekt og forståelse for den beslutningen som Liv Signe nå har tatt. Det er det vi må forholde oss til.

– Du har sagt at du føler at du har tillit i partiet. Hva bygger du det på?

– Det er jo tilbakemeldinger fra mange og et ønske om å bidra. Men først og fremst tilbakemeldingene og samtaler jeg har med personer i og rundt partiet, sier Borten Moe.

– Jeg vet at det er mange som debatterer mitt kandidatur og posisjon. Det er en del av det å være leder i et parti. Så er det sånn at hvem som skal være leder i Senterpartiet ikke bestemmes av avisoverskriftene. Det bestemmes av vårt partidemokrati frem til våren.

– Ville det ikke vært ryddig og greit at du fulgte rådet fra Navarsete og en lang rekke andre som har vært ute, om at hele den nåværende ledelsen bør stille sine plasser til disposisjon?

– Hvis du spør om jeg trekker meg så har jeg vært tydelig på at det ønsker jeg ikke. Jeg ønsker å fortsette om jeg får tillit i partiet. Og nå vil man jo finne ut om den tilliten er til stede.