Hopp til innhold

Bør bruke lokale mat-ord

Språkforsker Eli Ellingsve mener trønderske matprodusenter bør bli enda flinkere til å bruke lokale mat-ord.

Eli Ellingsve

Eli Ellingsve mener trønderske matprodusenter kan bli enda bedre til å bruke lokale ord på matrettene sine.

Foto: Thor Amund Hagen/NRK

Trønderord

Språkforskerne har undersøkt bruken av lokale ord i trønderske matretter.

Foto: Thor Amund Hagen/NRK

Ellingsve er språkforsker ved NTNU i Trondheim, og i tillegg redaktør i Norsk Ordbok. Hun mener lokale matprodusenter her i Trøndelag bør bli enda bedre på å profilere seg ved bruk av lokale ord.

– Ikke bruk svele

– Vi bør for eksempel ikke bruke ordet svele i Trøndelag. Vi kan heller si hyllkak. På Fosenferga bør det for eksempel hete hyllkak og ikke svele, mener Ellingsve.

Ifølge lokale eksperter er hyllkak ei lefse som er stekt på baksthylle, eller i steikepanne.

Ellingsve og hennes kolleger ved NTNU har nå undersøkt hvor opptatt trønderske matprodusenter er av å bruke lokale ord om maten de produserer og serverer.

– Vi har sendt ut spørreskjema til 150 matprodusenter i Trøndelag, og litt under halvparten har svart oss. Vi har fått svar fra mange ivrige produsenter. I stor grad vil jeg si at de er flinke til å finne trønderske ord, sier Eli Ellingsve.

– Er blitt flinkere

Hun mener de lokale matprodusentene er blitt stadig flinkere til å finne de riktige trønderske ordene på de lokale matproduktene fra Trøndelag.

– Sodd er et veldig godt eksempel. Her har trønderne kuppet hele Norge, og alle bruker nå sodd som betegnelse på denne retten.

– På Oppdal har de for eksempel et veldig spesielt navn på et bakverk. De kaller det Ferdinandkrans. Et veldig fint ord som passer godt, sier hun.

Øker totalopplevelsen

Hun tror matturister som besøker Trøndelag, vil sette stor pris på å få spise lokal mat med lokale navn.

– Jeg mener det øker totalopplevelsen for turistene. De skal kjenne smaken av Trøndelag, og da er språket et virkemiddel for å få en bedre opplevelse.

– Språket bygger opp under den trøndske maten. Vi er blitt flinkere her i Trøndelag, men vi er nok ikke best i landet, understreker språkforskeren,