Bønder jubler over alt regnet

Mens trøndere fleste har gått lei av regn og dårlig vær i sommer, jubler mange av bøndene i Trøndelag. For alt regnet har gitt rekordstore gressavlinger mange steder.

Rundballer gress

Trønderske bønder opplever en god vekstsesong, og rundballene med vinterfôr ligger klare over alt.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Asbjørn Bjerkan

Asbjørn Bjerkan har vært landbruksrådgiver i Overhalla i 44 år.

Foto: Espen Sandmo/NRK

I Trøndelag driver om lag to av tre bønder med melk- eller kjøttproduksjon, og de er avhengig av gode gressavlinger som fôr til dyra. Asbjørn Bjerkan har jobbet med landbruksrådgiving i Overhalla siden 1971. Han har nesten ikke sett maken til vekstsesong.

Topp fem

– Gresset tåler nesten ubegrenset med regn, og i kombinasjon med en brukbar temperatur får vi slike avlinger som vi nå ser, sier Asbjørn Bjerkan.

Førsteslåtten ble veldig god i Trøndelag, og den andre slåtten ser også ut til å bli like vellykket.

– Derfor mener jeg denne vekstsesongen blir innenfor topp fem i min tid. Det blir nok billigsalg på rundballer i år. Sånn var det ikke i fjor, da sesongen tørket bort og mange måtte kjøpe vinterfor til dyrene sine, sier Bjerkan.

Dårlig kornår

Men om regnet har vært godt for gressproduksjonen, har det nesten ødelagt kornhøsten for mange . Assisterende landbruksdirektør i Nord-Trøndelag, Anstein Lyngstad, mener dette kan bli den verste kornhøsten i manns minne.

– Du kan spørre 90-åringer som ikke kan huske en så dårlig kornvår. Vi har heller ikke statistikk som viser noe tilsvarende, sier Lyngstad.

Selv langt ut på sommeren, var det mange kornbønder som ikke hadde klart å få kornet i jorda på grunn av all nedbøren.

Godt totalbilde

Asbjørn Bjerkan synes synd på kornbøndene i Trøndelag, men understreker at totalbildet for trøndersk landbruk er langt lysere enn kanskje mange tror for 2015.

– For fylkene i sin helhet, er det tross alt melk- og kjøttproduksjon som er ryggraden i landbruket vårt, sier landbruksrådgiver Asbjørn Bjerkan.

Men ikke alle er like fornøyd med regnværet. Knut Haga på Grandaunet i Overhalla mener det er store lokale variasjoner i nedbøren, og noen steder er det for mye.

– Vi har hatt veldig mye regn og har nesten ikke kommet ut på åkrene fordi det har vært for bløtt. Der det er mye leirjord blir det veldig bløtt, så jeg er ikke enig i at alle bøndene jubler over regnet. Slettes ikke, sier Haga til NRK.