Bønder får ikke levere grønnsaker til Coop

250 bønder har fått brev om at Coop ikke har bruk for inntil 60 prosent av grønnsakene som allerede er sådd i jorda. Dette rammer bønder i Trøndelag.

Foto

FÅR IKKE LEVERT: 250 bønder har fått brev om at de får levert langt mindre grønnsaker enn før etter at Coop kjøpte opp Ica-butikkene.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Det er to uker siden bøndene fikk beskjed om at Coop ikke vil kjøpe like mye grønnsaker som før fra 250 bønder, skriver avisa Nationen.

Dette er bønder som har levert grønnsaker til Ica-butikker i Norge, butikker som Coop har overtatt i fjor.

Får ikke levert

Verst rammet blir bøndene i Trøndelag, som i år skal levere 60 prosent mindre grønnsaker enn det de var forespeilet i 2015, skriver Nationen.

Bønder på Jæren og Østlandet får redusert leveransene med mellom 35 og 40 prosent.

Grønnsakprodusenter som NRK har vært i kontakt med sier de nå avventer hva som skjer, og regner med at de vil få avsetning for grønnsakene som er satt i jorda.

Uheldig

– Det er veldig uheldig for dem som blir rammet, sier grønnsaksprodusent Johan Arnt Hernes på Frosta til NRK.

– Dette er utfordrende. Beskjeden kom etter at bøndene har sådd og plantet, sier styreleder i Norgesgrønt og gulrotbonde Laurits Stokkeland til Nationen.

Hernes sier til NRK at det jobbes for å få avsetning for grønnsakene i andre butikker. Han håper denne situasjonen ikke vil føre til lavere priser og kaos i markedet når grønnsakene blir ferdige og skal leveres.