NRK Meny
Normal

Bonden: – Slike ting skal ikke skje

Flere drektige sauer falt gjennom et nytt fjøsgulv i Nord-Trøndelag. Gårbrukeren synes det er tragisk at et dårlig fundament fra leverandøren kan være årsaken til ulykken.

Fjøs og sauer

KOLLAPSET: To sauer omkom da gulvet i et fjøs på Høylandet i Nord-Trøndelag falt sammen.

Foto: Tor Ivar Viken

– Jeg tror det er en teknisk feil med produktet og det skal ikke skje, sier gårdbruker John Olav Halbostad til nrk.no.

Det var ved en ren tilfeldighet at gårdbrukeren fra Høylandet oppdaget at gulvet i sauefjøset hadde rast ned. Sauene sto i et nytt fjøs med flere seksjoner og det var gulvet i en av disse seksjonene som falt sammen.

– Jeg hørte en merkelig lyd fra fjøset, da jeg var i nabobygget og gikk inn, forteller han.

– Jeg åpnet fjøsdøren for å se inn, og så at det hang to sauer i innredningen. Det var et stort hull i gulvet og åtte sauer lå i gjødselen på bakken.

Samme leverandør

Politiet skal undersøke hva som har skjedd. I tillegg til nødetatene ble veterinær og Mattilsynet varslet. Hilde Vatnar Selnes i Mattilsynet Namsos skal på befaring i sauefjøset torsdag kveld. Mandag falt rundt 100 sauer ned i en gjødselkum i Sandnes. Da kollapset gulvet sauene stod på. Tre sauer døde i den ulykka.

Selnes i Mattilsynet bekrefter at det er samme leverandør som står for gulvene både på Høylandet og i Sandnes.

– Leverandøren kommer til gården på Høylandet i løpet av fredag. Da skal det avgjøres om noen av dyra kan bli i det nye fjøset, sier hun.

To sauer døde

To sauer døde da fjøsgulvet kollapset. I tillegg er åtte kritisk skadd, mens en sau enda ikke er funnet. Alle sauene var drektige. Halbostad synes det er tragisk at et dårlig fundament fra leverandøren kan være årsaken til ulykken.

– De som har produsert golvet må finne ut hva som er galt med det og svakheten må umiddelbart utbedres. Det gjelder ikke bare for meg, men alle de andre som har samme gulv, sier Halbostad.

Provisoriske binger

Han er usikker på hva som skjer med fjøset videre, men planene med å klippe sauene i morgen utgår.

– Vi skal lage til noen provisoriske binger til dyrene. Dyrene er i en sårbar fase og det er kun en måned til lamming. Det gjør at de blir enda litt mer sårbare, sier Halbostad.