Hopp til innhold

Bondelaget: – Markedet bestemmer hva vi produserer - ikke kreftrapporten

Pølser, hamburgere og bacon er kreftfremkallende, mens rødt kjøtt betegnes som «sannsynligvis kreftfremkallende».

Lars Petter Bartnes

– Bøndene i Norge er opptatt av å produsere det markedet etterspør, samtidig som vi ønsker å bidra med sunnest mulig produkt, sier Lars Petter Bartnes etter at Det internasjonale kreftinstituttet la fram en rapport som advarer mot spising av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt i store mengder.

Foto: Norges Bondelag

Dette er konklusjonene i en fersk rapport fra Det internasjonale kreftinstituttet, som er underlagt Verdens helseorganisasjon (WHO).

Selv med harde konklusjoner, understreker leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, at kjøttindustrien forholder seg til markedet:

– De aller fleste kjøttypene har markedsvekst i Norge. Bøndene i Norge er opptatt av å produsere det markedet etterspør, samtidig som vi ønsker å bidra med sunnest mulig produkt.

Bearbeidet kjøtt er blitt klassifisert i samme kategori som årsaker til kreft som tobakksrøyking og asbest, men dette betyr ikke at de er alle like farlig. Klassifikasjonene beskriver styrken og de ​​vitenskapelige bevisene om årsakene til kreft.

Sammenligningene med sigaretter, dieselgasser og asbest er voldsomme, sier Bartnes.

friluftsliv

Bearbeidet kjøtt regnes som kreftfremkallende i store mengder.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Drastisk økning i kjøttinntaket

Fra 1989 til 2013 økte kjøttinntaket for gjennomsnittsnordmannen med over 43 prosent.

– Tror du rapporten vil skremme nordmenn fra å spise kjøtt?

– Det gjenstår å se. Mange av kostholdsrådene som legges fram blir lyttet til. Samtidig vet vi at forbrukeren gjør egne valg, blant annet basert på opplevelsen i butikken når de gjør innkjøp, sier Bartnes.

Ifølge ham har bondelaget lagt godt merke til at vegetarkostholdet blir stadig mer trendy i Norge.

– Flere og flere bruker mer grønnsaker i dag enn tidligere. Samtidig har ikke vegetarlinja slått hardt inn i forbruket ennå. Landbruksnæringa er spent på hvordan dette utvikler seg.

Merker «sunnhetstrenden»

Hva gjør dere hvis nordmenns kjøttforbruk synker drastisk?

– Dersom markedet for vegetarkost vokser, må landbruket ta det innover seg og omstille seg.

Det bondelaget og kjøttindustrien derimot har fått kjenne på, er at enkelte kjøttyper blir mer og mer populære på grunn av det Bartnes kaller «sunnhetstrenden».

– Markedet har gjennom lang tid etterspurt produkter som balanserer helse og sunnhet. Vi ser en betydelig forbruksvekst av lyst kjøtt. Forbrukerne er også mer opptatt av å lage mat fra bunnen – rent kjøtt har fått en renessanse, sier Bartnes.

Tykktarmskreft

Matauk: Biff

Det er allment kjent at for mye rødt kjøtt skal være helseskadelig. Det internasjonale kreftinstituttet har forsket og funnet ut at rødt kjøtt sannsynligvis øker risikoen for tykktarms- og endetarmskreft.

Gruppen som har evaluert sammenhengen mellom kreft og bearbeidet kjøtt/rødt kjøtt består av 22 eksperter fra 10 land. Ekspertene har konkludert med at hver 50 grams-porsjon med behandlet kjøtt daglig øker risikoen for tykktarms- og endetarmskreft (kolorektal kreft) med 18 prosent.

Doktor Kurt Straif ledet arbeidet, og uttalte følgende:

«For et individ er risikoen for å utvikle kolorektal kreft på grunn av inntak av bearbeidet kjøtt små, men denne risikoen øker med mengden av fortært kjøtt. I lys av antallet personer som konsumerer behandlet kjøtt, er den globale innvirkningen på kreftforekomsten av betydning for folkehelsen».