Bom stopp for planlagt nyvei

Etter flere år med planlegging ble fylkesvei 17-prosjektet i Nord-Trøndelag kjørt i grøfta i dag. De seks kommunene blir ikke enige om pengefordelinga.

Midlertidig vei Bangsund

Utbedringen av Bangsundsvingene på fylkesvei 17 er i full gang, og skulle inngå i bompengeprosjektet.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Bjørn Skjelstad

Verran-ordfører Bjørn Skjelstad er lei seg for at fv. 17-prosjektet legges bort.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Verran-ordfører Bjørn Skjelstad er skuffet over at prosjektet strandet.

– Dette er et tap for hele Nord-Trøndelag, ikke bare enkeltkommunene langs fylkesvei 17. Når vi nå står foran en kommunereform, blir infrastruktur svært viktig. Ikke minst for å øke bosettingen og for næringslivet. Derfor er dette beklagelig, sier Skjelstad til NRK.

Han viser også til at kommunene så seint som i juni var enige, og spesielt er han irritert på Namsos.

– Namsos kommune skal ikke betale omkostningene i prosjektet. Samtidig forlanger de løsning på vei i Namdalseid kommune, som heller ikke er enig i det. Det er Namsos kommunestyre som har fattet vedtak som er umulig å få realisert i prosjektet, sier Skjelstad.

– Ikke enige

Namdalseid-ordfører Steinar Lyngstad deltok også på møtet, og der ble ordførerne i Namdalseid, Namsos, Osen, Flatanger, Verran og Steinkjer enige om å droppe prosjektet.

– Vi konkluderte med at det ikke var mulig å oppnå enighet om en helhetlig utbygging av fylkesvei 17 mellom Namsos og Steinkjer, sier Lyngstad til til Trønder-Avisa .

Steinar Lyngstad

Namdalseid-ordfører Steinar Lyngstad.

Foto: Privat

Uenighet om hvor pengene og hvordan vegen skal utbedres ligger bak uenigheten.

I snart ti år har kommunene, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Statens vegvesen jobbet med planene om en bedre veg mellom Namsos og Steinkjer, og en kortere vei fra fv. 17 til Malm.

Tor Erik Jensen

Fylkesråd Tor Erik Jensen beklager at samarbeidet rundt utbyggingen av fylkesvei 17 avsluttes.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Fylkesråd for samferdsel, Tor Erik Jensen, beklager at samarbeidet nå blir avsluttet.

– Vi vil likevel jobbe videre med utbedring av veien mellom Malm og Steinkjer. Men dette må vi komme tilbake til, sier Jensen til NRK.

De prosjektene som allerede er satt i gang blir fullført, og finansiert av Nord-Trøndelag fylkeskommune. Det dreier seg om utbedring av Bangsundsvingene, gang- og sykkelvei Spillum-Sævik, og ny Årgård bru i Namdalseid.

2,2 milliarder

Utbyggingen var beregnet å koste 2,2 milliarder kroner, der fylkeskommunen skulle betale 40 prosent, og bilistene resten gjennom bompenger.

Da Namsos-politikerne sist torsdag satte ned foten for en bomstasjon i Namsos kommune, og krevde veg utenfor Namdalseid sentrum, innså man at det ville bli vanskelig å bli enige.

Fylkesråd for samferdsel, Tor Erik Jensen, skal senere i dag informere fylkesrådet i fylkeskommunen om hva ordførerne er blitt enige om.

Styremedlem i Namsos næringsforening, Håvard Sunde, beklager at fylkesvei 17-prosjektet legges bort. Foreningen skal behandle saken i et styremøte 11. september.

Demonstrasjon fylkesveg 17

I Namsos demonstrerte nærmere 100 personer sist torsdag mot fv. 17-prosjektet.

Foto: Espen Sandmo / NRK