Bodtyveri økt med 90 prosent på ett år

Ferietid betyr innbruddstid, og boder og garasjer er særlig utsatt. – Det er en rekke tiltak man selv kan gjøre for å forhindre at det skjer, sier politiet.

Dagfinn Ellefsen

Dagfinn Ellefsen viser hvilke boder som ble brutt opp i et nytt boligkompleks på Nardo i Trondheim.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

Flere boligkompleks i Trondheim har vært sterkt preget av innbrudd i boder og garasjer den siste tiden. Det har vært innbrudd i hele 160 boder i byen hittil i år. Det er en økning på nesten 90 prosent siden i fjor.

– Det har vært en stor økning på tyveri fra boder i år. Mens det mellom januar og mai i fjor ble registrert 87 forhold, har det blitt registrert mellom 150 og 160 forhold hittil i år, sier Pål Berg, fagleder for vinning i Trøndelag politidistrikt.

Det var Adresseavisen som først omtalte denne saken

Nye boligkomplekser mest utsatt

Dagfinn Ellefsen

Dagfinn Ellefsen mener at videoovervåking skremmer tyvene vekk.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

Det er nye boligkomplekser som er mest utsatt for bodtyveri i Trondheim. Det kommer blant annet av at det tar tid før rutiner på låsing av dører kommer på plass i byggene. I tillegg tar det tid før videoovervåking blir montert, ifølge politiet.

Dagfinn Ellefsen er en av dem i Trondheim som har opplevd innbrudd i boden sin. I det nye boligkomplekset på Nardo har de etter innbruddene montert videoovervåking.

– I vinter ble det montert overvåkningskameraer i alle kjellerne, og med merkelapper og så håper vi at det ikke kommer mer tyver hit, sier han.

Pål Berg, fagleder for vinning i Trøndelag politidistrikt

Pål Berg, fagleder for vinning i Trøndelag politidistrikt, mener at det er mange tiltak man selv kan gjøre for å forhindre innbrudd.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

Stjeler el-sykkelbatterier

Tyvene er ofte på utkikk etter verdier som er lett å omsette slik som sykler, batterier til elsykler, elektronikk og datautstyr. Batteriene på syklene er lett å demontere, lett å omsette og har en høy verdi.

– Det er mange elsykler som er stjålet og spesielt mange batteri fra elsykler. Det har vi sett flere tilfeller av, forteller Berg.

Nå oppfordrer han flere til å selv iverksette tiltak, slik som Ellefsens borettslag har gjort.

– Overvåkningskamera er en mulighet. Vi ser også ofte at der dører er ødelagt så blir det ikke satt i gang strakstiltak med å skifte lås. Vi ser at portåpnere er på avveie, de bør chippes om så fort som mulig, og så bør ikke folk oppbevare de dyreste verdiene sine i bodene, sier han.

Utsatt i ferier

Natt til Kristi himmelfartsdag ble også bodene i et gammelt bygg på Rosendal i Trondheim brutt opp. Her ble alle bodene endevendt og store verdier tatt.

– De hadde stjålet klatreutstyr, telt, bager og videokamera, forteller Mona Andersen som er nyinnflyttet i bygget, og nettopp hadde fylt opp boden.

– Det virker som de hadde peilet seg inn på langhelga og satset på at folk var bortreist, sier hun til NRK.

– Ikke ha uerstattelige ting i boden

Brit Lykke, salgsleder for privatforsikring i Gjensidige Sør-Trøndelag

Salgssjef for privatforsikring i Gjensidige i Trondheim, Brit Lykke, råder folk til å ikke ha uerstattelige gjenstander i boden.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

13 prosent av alle skader som skjer på innboforsikring er tyveri- og innbruddsskader. Brit Lykke, salgsleder for privatforsikring i Gjensidige Sør-Trøndelag, oppfordrer folk til å ikke ha uerstattelige gjenstander i bodene sine.

– Forsikring er vel og bra, men enkelte ting kan ikke erstattes, som for eksempel arvegods. Dette er ting som har stor verdi for folk, og bør ikke oppbevares i boden, sier hun.