NRK Meny
Normal

– Vi får ofte skylda!

Fellesferien er høysesong for kø på veiene, og bobiler og campingvogner blir ofte ofre for frustrerte bilisters sinne.

Bjørn Johansen

Bjørn Johansen, president i Norsk Bobil og Caravan Club.

Foto: Privat

– Campingvogneiere og bobileiere får ofte skylda for ting de ikke kan gjøre noe med, sier Bjørn Johansen, president i Norsk Bobil og Caravanclub (NBCC), til NRK.

Fellesferien er i gang, og køer på veiene er et gjenvendende problem for mange. Bobiler og campingvogner har rykte på seg for å være køsyndere, men Johansen mener det ofte bare virker som det er de som har skylda.

– Bilene bak oss kan ikke se om det ligger en personbil foran oss som kjører sakte og er den egenlige grunnen til køen. Vi trenger mer plass og kan ikke smette forbi i de små lukene som personbiler kan. Det jeg gjør da er å kjøre til siden og vise de bak meg at det ikke er jeg som er hindringen.

Han sier videre at en av de største utfordringene for bobil- og campingvogneiere er tofelts motorveier med fartsgrense på over 80 kilometer i timen.

– På firefeltsveier er det ikke noe problem, da bare ligger vi lengst til høyre. Men tofeltsveier som er skilta i 90 er et problem, for så fort har vi ikke lov til å kjøre, selv om bilene er i stand til det. Da blir vi jo en brems, men det er ikke vår skyld, det er myndighetene som har gitt oss den bremsen, påpeker Johansen.

Bilkø

Bilkøer er et kjent problem i fellesferien.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vis hensyn

Roar Skjelbred Larsen, konstituert sjef i Utrykningspolitet, oppfordrer alle bilister til å være tålmodige i ferien.

– Nå som det er ferie vil det være kø enkelte steder, og det skjønner de fleste og tilpasser seg det. Det handler om å spille sammen og være forsiktige, ikke ta noen risikable forbikjøringer eller lignende, sier Larsen til NRK, og får støtte av Johansen.

– Det er det vi råder våre medlemmer til: vis hensyn, bruk speilene, pass på hva som er bak, og ved anledning, kjør til siden og slipp folk forbi, så har alle det mye bedre på landeveien.

Flinkere publikum

Larsen sier forholdene på veiene har blitt bedre de siste årene.

– Jeg mener at i dag er publikum mye flinkere til å varsle om køer og ulykker på veiene, enten via media eller vegmeldingssentralen. De aller fleste er godt informert om muligheter for kø og tar høyde for det.

Også for bobileiere har det blitt enklere, forteller Johansen.

– Det var mer problematisk før, men nå har det blitt mye bedre forhold mellom motorisering av biler og det de kan trekke. Det er nesten ingen undermotoriserte bobiler på det norske markedet nå.