Hopp til innhold

Bloggere ønsker at folk omfavner magefettet: – Bare de ikke legger ut om slankeshakes dagen etter

Norske påvirkere legger ut rå og ærlige bilder av kropp på sosiale medier. Nå frykter kroppspositivist at det kan være en populær trend som virker mot sin hensikt.

Carina Elisabeth Carlsen

POSITIV: Kroppspositivist Carina Elisabeth Dahl synes det er bra at flere legger ut normale bilder av sin egen kropp i stedet for å pynte på sannheten.

Foto: Patrick da Silva Sæther / Patrick da Silva Sæther

– Jeg ser mer mangfold på sosiale medier, men også mer retusjering. Vi har fortsatt en god vei å gå ved å skape rom og åpne opp for alle typer kropper på sosiale medier, men heldigvis er det flere som tør å hoppe i det, sier påvirker Martine Halvorsen.

Ønsker mangfold

22-åringen fronter daglig kroppspositivisme for sine 28.000 følgere på Instagram, og deler jevnlig uretusjerte bilder av både mage og kropp.

– For min del handler det egentlig om at jeg vil legge ut bilder av hvordan jeg ser ut, for å være med på å skape et mangfold. Jeg er meg, og jeg syntes det skal være plass til både meg og alle andre på sosiale medier, og ikke bare et bestemt ideal, sier hun.

Halvorsen har over lang tid slått et slag for det «normale» ytre.

– Det er også viktig at den såkalte kroppen som blir omtalt som «perfekt» ikke blir feil, for den er ikke mer riktig eller feil enn min, vi trenger bare litt av alt. Vi er forskjellige alle sammen, og da er det jo litt kjipt om det bare er en type kropp som synes, sier hun.

Holdt magen inne på bilder

Da Carina Isabell Næss-Andreassen vokste opp på 90-tallet kjente hun stadig på et stort kroppspress. Til slutt merket 36-åringen at nok var nok.

– Jeg ble møkk lei av å hele tiden jage etter den såkalte perfekte kroppen. Som mor til en tenåring ønsket jeg ikke at hun skulle vokse opp med det samme kroppspresset som jeg gjorde da.

Til daglig jobber hun i et entreprenørfirma, men trening og helse har alltid vært en lidenskap.

– Før skjulte jeg alltid magen på bilder. Jeg holdt den inne eller hadde noe foran, men til slutt innser du at det er ingen som bryr seg om hvordan magen din ser ut.

I senere tid har flere av landets påvirkere kastet seg på og vist kroppen fra en mer «uflatterende» vinkel for å forsikre folk om at sommeren blir ålreit selv om man har noen kilo ekstra eller ei.

– Så lenge de har riktige intensjoner og budskap når de publiserer slike bilder, så støtter jeg det fullt og helt.

Der får hun støtte fra kroppspositivist Carina Elisabeth Carlsen.

– Førsteinntrykket er at dette er kjempeflott og fint, men det som kan være problemet med kroppsaktivismen er at alle vil være med på det, men ikke alle står innenfor det de fronter, sier Carlsen.

For selv om akkurat dette er noe hun har jobba for i årevis, frykter hun at dette er en trend som i verste fall kan virke mot sin hensikt.

– Veldig mange av disse påvirkerne har en ung følgerskare og den inkonsekvente kommunikasjonen gjør det vanskelig å vite hva som er hva og gjør det forvirrende. Sosiale medier er så full av krav at dersom dette faktisk er en måte å fjerne noe av presset på er dette noe jeg applauderer. Hvis det kan redde sommeren for folk så er det greit. Bare de ikke legger ut om slankeshakes dagen etter, for det er nok der hovedproblemet ligger, avslutter kroppspositivisten.