Bløffer om narkotika blant unge

En telefonselger sier bekymrede for­eldre i Trondheim har ringt Landsforbundet Mot Stoffmisbruk om at barna tilbys dop på vei til skolen.

Illustrasjonsbilde

Telefonselgeren sier han ringer fra en organisasjon, og lyver for å få inn penger. (illustrasjon)

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Vi har ikke fått inn noen sånne telefoner i det siste, avviser Reidun Ramberg i lokallaget Forbundet Mot Stoffmisbruk i Trondheim.

Onsdag ble NRKs reporter oppringt privat av en mann fra Landsforbundet Mot Stoffmisbruk (LMS). Han forteller at de i den siste tiden har fått inn flere henvendelser fra redde foreldre i Trondheim. De har fortalt at folk forsøker å selge narkotika til ungene deres på vei til skolen.

Mannen vil ha et engangsbeløp til LMS for å drive med forebyggende arbeid og for drift av en leir for narkoutsatte ungdommer. Vel og bra.

Problemet er bare at han ikke ringer fra organisasjonen, men et telesalgfirma LMS har avtale med, og at de påståtte foreldretelefonene aldri har funnet sted.

– Ikke dekning for å si det

– Ingen foreldre har ringt oss med slike henvendelser, sier Kari Sundby, generalsekretær i Landsforbundet Mot Stoffmisbruk, den sentrale organisasjonen.

Kari Sundby i Landsforbundet Mot Stoffmisbruk

Kari Sundby i Landsforbundet Mot Stoffmisbruk liker ikke at de blandes inn i lureri.

Foto: Pressefoto

Hun skylder på firmaet Fulfilment, som driver pengeinnsamling på vegne av dem. De har en avtale som innebærer at pengene som kommer inn deles.

Etter at utgiftene til telesalget er dekket, får både LMS og Fulfilment penger. Sistnevnte sitter ifølge seg selv igjen med mellom 5 og 10 kroner fra hver innsamlede hundrelapp. Dette ble heller ikke sagt i telefonsamtalen.

Løgnen tjener altså ikke bare en god sak, men også lommeboka til en kommersiell aktør.

Generalsekretær Kari Sundby synes det er ille at forretningspartneren dikter opp historier for å tjene penger, men understreker at narkotika blant unge er et stort problem.

– At unge tilbys narkotika på vei til skolen, også i Trondheim, vet vi. Men at det har skjedd mer av det i det siste, og at foreldre har tatt kontakt med oss, slik det her fremstilles, har vi ikke dekning for å si.

Hun håper ikke slike saker skal ødelegge for arbeidet deres.

– Vi vil ikke være med på å lure folk, bare jobbe for å hjelpe dem som sliter med rus.

– Ulovlig

Jo Gjedrem

Seksjonssjef Jo Gjedrem mener fremgangsmåten er brudd på markedsføringsloven.

Foto: Pressefoto

Hos Forbrukerombudet er ikke seksjonssjef Jo Gjedrem i tvil om at Fulfilment bryter loven.

– Man må holde seg til sannheten. Ettersom firmaet tjener penger på dette omfattes det av markedsføringsloven, og der er slike løgner forbudt. De må ha dekning for det de sier, mener Gjedrem.

Han synes ikke det er greit at forbrukerne villedes med skremselspropaganda.

Tar på seg skylda

– Dette er min skyld, sier Anders Ihler. Han er kvalitetskoordinator og markedsansvarlig i Fulfilment.

– Vi har ikke drevet god nok opplæring, og ikke vært flinke nok til å følge opp selgerne.

Han hevder det kun er snakk om én selger som har brutt reglene, og avviser at dette er organisert løgn.

– Vi har klare regler. Våre selgere skal si at de ringer på vegne av, og ikke fra, organisasjonene vi jobber med. Og de skal ikke dikte opp ting. Den aktuelle selgeren var veldig fersk i jobben, men vil nok få en reaksjon, opplyser Ihler.

– Vi har ingen ting å tjene på å lyve, det vil bare ødelegge for oss i det lange løp, sier han.