NRK Meny
Normal

Blodprøver lagres i hjemmefrysere

Noe av verdens mest verdifulle forskningsmateriale oppbevares i helt vanlige hjemmefrysere ved HUNT i Levanger. Nå er en mer profesjonell fryseløsning på gang.

Noe av verdens mest verdifulle forskningsmateriale oppbevares i helt vanlige hjemmefrysere ved HUNT i Levanger. Nå er en mer profesjonell fryseløsning på gang.

Laboratorieleder Ida Ericsson ved HUNT

Laboratorieleder Ida Ericsson ved HUNT.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Materialet som oppbevares i de vanlige fryserne er av en helt spesiell karakter. Mange av prøvene stammer nemlig fra en av verdens største helseundersøkelser.

Prøvene fra de tre store helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag, gjør at forskere kan gå tilbake i livet til hver enkelt person. HUNT har ført til betydelig forskningsaktivitet på de store folkesykdommene.

– Det er et helt unikt materiale, sier laboratorieleder Ida Ericsson ved HUNT.

Snart står en større og mer moderne fryser klar

Snart står en større og mer moderne fryser klar.

Foto: Eivind Aabakken

Ny kjempefryser

Nå skal lagringsmåten endres, hjemme-frysere har nemlig sine begrensinger. Ved siden av å være dyre å vedlikeholde, er de også lite praktisk.

– Det er veldig tungvint når vi skal finne en prøve, sier Ericsson til NRK.

Noen av de millionene prøver som er her, oppbevares og behandles allerede med nye metoder. Nå skal en ny kjempefryser ta seg av resten av materialet på samme vis.

– Det vil bli enklere å finne frem prøvene, og vi vil også kunne kontrollere at det er riktig temperatur når de plukkes. På denne måten sikrer vi at prøvene beholder kvaliteten på lang sikt, sier Ericsson til NRK.

Video fra Trøndelag

Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.
Cirka 8000 deltok i årets Pride-parade i Trondheim