Hopp til innhold

Nektes å gi blod etter akupunktur

Blodgivere som har fått akupunkturbehandling kan miste retten til å gi blod i et halvt år. Fagmiljøet mener regelverket er unødvendig strengt.

Blodgivere

Akupunkturpasienter må belage seg på et halvt års karantene, men mindre behandlingen er utført av en lege.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Øyvind Nilsen

– Regelverket for blodgivning er ekstremt strengt for å beskytte blodmottakerne, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen i Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet/Hanne Tharaldsen

Siden 2005 har Norge feiltolket de europeiske retningslinjene som gjelder blodgivere og akupunktur. Nå vil Helsedirektoratet innskjerpe reglene.

Med mindre akupunkturbehandling er utført av en autorisert lege og med sterilt engangsutstyr, må blodgivere fra 1. september vente med å gi blod i minst seks måneder etter at de har blitt behandlet med akupunktur.

– Ingen smitterisiko

– Historisk har akupunktur, og særlig akupunktur utført i utlandet, hatt noen få tilfeller hvor hepatitt B, C og hiv er blitt overført. I dag anser vi ikke at akupunktur, og spesielt akupunktur foretatt i Norge, representerer noen smitterisiko, sier seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Øivind Nilsen.

Aurora Espinosa

– Reglene er unødvendig strenge, ingen er hittil blitt smittet, sier Aurora Espinosa.

Foto: Kunnskapssenteret

Nilsen påpeker at regelverket for blodgivning er ekstremt strengt for å beskytte mottakere.

– Det er bare det dette handler om, og ut fra et føre-var prinsipp har man lagt seg på et veldig strengt nivå, sier seniorrådgiveren ved avdeling for infeksjonsovervåkning.

– Unødvendig

I fagmiljøet blir derfor de nye reglene sett på som unødvendig strenge.

– Vår erfaring er at reglene vi har praktisert har fungert. Ingen er smittet, og vi opplever at dette er unødvendig strengt, men vi har ikke noe annet valg enn å følge opp, sier seksjonsleder ved medisin på St. Olavs Hospital, Aurora Espinosa.

Helsedirektoratet vil nå at alle blodbanker i Norge innfører de nye reglene fra 1. september.

– Det betyr at vi må innskjerpe reglene, og la blodgivere som har hatt akupunkturbehandling vente i seks måneder, hvis ikke behandling er utført av lege, sier Espinosa.

– Stoler på blodgiverne

Eva K. Dahl, produksjonsleder ved Blodbanken i Namsos, bekrefter at de vil kreve ny erklæring fra blodgivernes akupunkturbehandlere.

– I vårt distrikt er det ikke mange leger som utfører akupunkturbehandling. Noen blodgivere må derfor belage seg på å vente i seks måneder, sier Dahl.

Hvordan vil dere kontrollere innskjerpingen i regelverket?

– Vi må stole på blodgiverne, slik vi alltid har gjort, sier Dahl.