NRK Meny
Normal

Blodforgiftning blant narkomane i Trondheim

Tre personer har blitt syke og har fått blodforgiftning etter at de injiserte stoff med sprøyter i Trondheims-området.

Narkotikamisbruk

Narkotika som sirkulerer i Trondheims-området kan ha sporer fra Bacillus cereus bakterier. Tre personer har blitt syke.

Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters

To av de syke har de siste ukene vært innlagt ved St. Olavs Hospital, men er nå i bra form.

De brukte hovedsakelig amfetamin da de ble syke.

Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim

Smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune advarer mot at det er funnet bakterier i narkotika, som gjør at flere har fått blodforgiftning.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Farlig bakterie i stoff

Personer som tar stoff med sprøyter og helsepersonell som er i kontakt med denne gruppen må være oppmerksomme på muligheten for at narkotika som sirkulerer i Trondheims-området kan være forurenset med sporer fra Bacillus cereus-bakterier, advarer smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim på kommunes nettsider.

Det utelukkes ikke at forurenset narkotika sirkulerer i andre deler av landet.

Advarer brukere av amfetamin

Helse- og overdose teamet i Trondheim kommune er i ettermiddag opptatt av å informere flest mulig brukere om at det sirkulerer stoff med denne bakterien.

Vibeke Kleveland.

Vibeke Kleveland i Helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune sier de er i ferd med å informere brukere av amfetamin om at flere har fått blodforgiftning etter at de har injisert stoff med sprøyter den siste tida.

Foto: NRK.

– Vi informerer miljøet, men også de som bruker stoffet til party bruk bør være ekstra oppmerksomme framover, sier Vibeke Kleveland i overdoseteamet.

Ifølge brukere er det snakk om et lite parti med amfetamin som kan ha bakterien. Dette stoffet skal da ha en gulbrun farge.

Sjeldent

Siste lignende utbrudd på landsbasis var vinteren 2014–15 da ti personer ble syke med sårbotulisme. Dette er første gang at bakterien Bacillus cereus har forårsaket utbrudd blant sprøytebrukere i Norge. Også utenfor Norge er utbrudd forårsaket av denne bakterien sjeldne, skriver Trondheim kommune på sine nettsider.