Vennene må avlyse Amelie-feiring

Dagen starta med glede, men så kom nedturen for vennene til Maria Amelie.

Maria Amelie

Maria Amelia får likevel ikke slippe ut av varetekt i kveld.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

I formiddag kom nyheten om at Maria Amelie skulle løslates fra varetekt. Noen timer senere kom kontrabeskjeden - politiet anker avgjørelsen fra lagmannsretten.

– Det ble mer fram og tilbake enn vi hadde trodd. Vi var innstilt på at hun skulle bli sendt ut da vi våkna i morges. Så kom det først en gladnyhet, deretter en trist nyhet, sier ei av Amelies nærmeste venninner, Kristine Vedal Størkersen.

Reiser til Russland

Vedal Størkersen bor i Trondheim, men har pakka kofferten og reiser til Oslo i kveld. Planen er å følge med Maria Amelie til Russland dersom hun blir sendt ut av landet.

– Jeg står parat hvis Amelie skal dra til Russland. Kjæresten hennes og jeg blir med i første omgang, sånn at hun skal ha noen hos seg, forteller hun til NRK.

Planen er at Maria Amalie alltid skal ha noen av sine nærmeste i nærheten mens hun er i hjemlandet.

– Vennegjengen planlegger å reise bortover på skift, sånn at noen til enhver tid skal være sammen med henne. Vi har også ordna det sånn at noen tar imot henne i Russland så hun slipper å stå ensom og redd på flyplassen.

Maria Amelie inne på Trandum

Maria Amelie sitter for tida på Trandum utlendingsinternat.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Måtte avlyse feiring

Vennegjengen i Oslo hadde planlagt å tilbringe kvelden sammen med Amelie etter avgjørelsen fra lagmannsretten tidligere i dag. Nå må de avlyse feiringa.

– Løslatelsen ville uansett ikke vært en seier. Det hadde vært fantastisk for henne å få lov til å dra hjem og sove i sin egen seng og snakke med hvem hun ville, men den juridiske situasjonen ville vært den samme. En løslatelse ville ikke redusert faren for at hun skulle bli sendt ut av Norge, poengterer venninna.

Nedslitt

Selv om Vedal Størkersen ikke har hatt anledning til å besøke Maria Amelie på Trandum, merker hun at gnisten har blitt borte hos den livsglade jenta.

– Jeg kjenner ikke igjen den optimistiske Amelie jeg har levd med i seks år. Hun har levd under press hele tida, men alltid vært optimistisk. Nå når hun er sperra inne får hun ikke en gang lov til å åpne toalettveska si selv. Jeg merker at hun er helt nedslitt, sier Vedal Størkersen til NRK.