Hopp til innhold

Bli med på NM i undervannsjakt

I helga ble NM i undervannsjakt arrangert på Storfosna. Totalt 148,5 kilo med fisk ble tatt i løpet av helgen.

– Det er ganske morsomt. Man får vist hva man kan og konkurrert mot andre. Opplevelsen og det å fange ting er morsomt. Man flyter opp i overflaten og dykker ned når man ser noen ting, forteller 14 år gamle Stine Leseth Hegge.

Hun har drevet på med undervannsjakt siden hun var ni og i helgen deltok hun på NM i rekrutt-klassen.

Jakter fisk under vann

NM i undervannsjakt

En av deltakerne med en torsk.

Foto: Atle Skaug

Undervannsjakt handler om å jakte på fisk med harpun og bruke lungene som eneste luftreserve. Konkurransen går ut på å skyte mest mulig fisk under vann i løpet av fire timer. Det brukes både hawaiislynge, harpun og kniv. Relativ grunne steder med strøm og kaldt klart havvann er normalt de beste jaktplassene.

– Vi dykker ned på alt fra null til ti meter. Det er der mesteparten av fisken er. De som jakter litt større fisk jakter ned på 15–20 meters dyp. Fisken gjemmer seg ofte i tareskogen og er ofte litt usynlig for dem som jakter, sier Atle Skaug.

Han ble norgesmester med en samlet fangst på 80,2 kilo.

Drives over hele verden

NM i undervannsjakt

Deltakerne på NM i undervannsjakt i vannet. Totalt 22 personer deltok.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Konkurransen foregår med drakt, bly, maske, snorkel, svømmeføtter, bøye og harpun. Det deles ut poeng for flest fisk, samt størst totalvekt. Undervannsjakt er en konkurransegren som drives over hele verden.

Det konkurreres i ulike klasser og på ulike nivå og det blir arrangert klubbmesterskap, norgescup, norgesmesterskap og nordisk mesterskap hvert år

– Det er en lidenskap for meg, jeg har holdt på med det siden jeg ble født, egentlig. Første drakta fikk jeg da jeg var 6 år, og harpun begynte jeg med da jeg var 8 år. Det frister sånn at du får en, du kommer ut i roen i naturen, du får oppleve nye ting. Den roa der er ubeskrivelig, forteller Skaug.

Første gang barn kunne delta

NM i undervannsfiske

Atle Skaug ble Norgesmester. Her er han med fangsten etter dag en. Totalt fanget Atle 80,2 kilo fisk.

Foto: Atle Skaug / Privat

Årets NM var første gang barn kunne delta. Det ble tatt totalt 148,5 kg fisk under NM i helga. Barna tok 4,2 kg fisk til sammen.

Totalt 22 personer deltok i NM. 12 av dem var barn/rekrutter mellom 10–15 år, mens 10 seniorer deltok.

Ørland Froskemannsklubb arrangerte NM. Fisken som ble fanget under NM ble til fiskeburgere inntatt kun få timer etter jakten.