NRK Meny
Normal

Bleken mener påska gir håp

Kunstneren Håkon Bleken mener påska gir håp i et land prega av mye likegyldighet.

Håkon Bleken

84-åringen fra Trondheim er kjent som en samfunnsrefser, men mener påskehøytiden kan være en tankevekker for flere.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det er ikke det at mennesker er så forferdelig onde, men de er likegyldige overfor andres lidelser. Jeg ser denne likegyldigheten spesielt i hvordan folk møter andre mennesker. Ungdom for eksempel, de har dabbet betraktelig av. De kaster fra seg ting på gata og reiser seg ikke for eldre på trikken, sier Bleken til NRK.

Mener folk er grådige

84-åringen fra Trondheim er kjent som en samfunnsrefser, og gjør heller ikke noe annet om dagens samfunn.

– Jeg vil sitere maleren Torvald Eriksen som sa at Trondheim er en by nordafor folkeskikken. Det er litt overdrevent, men jeg skjønner hva han mener, sier han.

– Var det ikke slik før?

– Nei, jeg tror ikke det. Det er kommet en moderne aggressivitet inn i samfunnet, som er ganske ubehagelig. Dette skyldes at vi har mye penger. Man blir jo grådig av at det er mye penger i et land.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Utstilling Bleken

I Håkon Blekens maleri er det mange kontraster, det er det også i kirkas påskebudskap, mener kunstneren.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Det går an å komme seg videre

Selv om Bleken mener folk i dagens samfunn er likegyldige og ufølsomme, innrømmer han at det også skjer mye godt i landet.

– Jeg synes kirka gjør mye bra blant annet ved at de snakker om moral, forholdet til andre mennesker, tro og ritualer. Kristne verdier er viktig, sier han.

I Blekens maleri er det mange kontraster, det er det også i kirkas påskebudskap, mener kunstneren. Blant annet trekker han frem budskapet om Jesu død og oppstandelse, som han mener gir håp i ei tid prega av mye likegyldighet.

– Budskapet med påska er ganske fantastisk, uansett om du tror på det eller ikke. For hvis det er slik at Kristus har ofret seg for våre synder, så er jo det en god handling. Og det er fint at folk kan få følelsen av at det skjer noe godt.

Kunstneren mener det går an å komme seg videre dersom man er i en vanskelig situasjon.

– Påska gir håp om akkurat dette, sier han.