NRK Meny
Normal

Ble utslettet av tyske bomber

Den 20. april for 75 år siden ble Namsos totalt ødelagt av tyske bomber. Hele byens sentrum ble ødelagt. Tre sivile og ti soldater døde under flere tyske angrep mot byen.

Video NAMSOS-KRIG-300510-ST-115924-SI_TL.mp4

Namsos sentrum i 1940

Namsos sentrum etter bombingen i 1940.

Foto: Scanpix / SCANPIX
Namsos 1940

Busskilt i Namsos sentrum i 1940.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Bakgrunnen for bombingen var de alliertes landgang i Namsos. Både britiske og franske soldater ble satt i land i Namsos , i et forsøk på å gjenerobre Trøndelag fra de tyske okkupantene. Men tyskerne oppdaget fienden, og sendte mange bombefly opp til Trøndelag.

* Namsos ble bombet

Strategisk viktig

I aprildagene 1940 ble Namsos en svært strategisk viktig by i verdenskrigen som raste. Tyskerne hadde okkupert Norge 11 dager tidligere, og de tyske styrkene beveget seg nå rundt i stadig større deler av Trøndelag. Men i Paris og London bestemte de seg for å gjøre et forsøk på å jage tyskerne tilbake.

* Namsos brenner

Namsos i brann 1940

Havnegata i brann.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Fra midten av april ble det derfor satt i land rundt 7000 britiske og franske soldater i Namsos. Tyske fly hadde i flere dager flydd over byen på rekognoseringstokt. På Adolf Hitlers bursdag, slapp de bomber over en by uten antiluftskyts.

Ewald Vågan opplevde det hele på nært hold, og fortalte dette til NRK i 1985:

– De første bombene falt oppe ved Namsbrua, før de rakk å sikte seg inn. Deretter traff de Van Severen-sagbruket, og plankestablene fløy i lufta, minnes Vågan.

– Ingen panikk

Haldis Lian var også i byen da de tyske flyene kom. I 1985 ble hun også intervjuet av NRK.

– Vi både så og hørte de tyske flyene. Det var djup snø, og de tyske fløyene kom igjen flere ganger, og namsosingene gjemte under trærne rundt byen mens de ventet på en pause i bombinga, slik at de kunne løpe videre, forteller hun.

– Folk hadde ikke panikk, og jeg så ingen fortvilelse. Folk hadde nok med å berge seg unna, og det hele gikk gemyttlig for seg, sier hun.

Trygve Olssen lå og sov i huset sitt i Abel Meyers gate da tyskerne angrep utpå formiddagen lørdag 20. april.

– Vi løp opp i en hage, og da falt det ei bombe like ved oss. Vi lå ved en hekk, og den forsvant. Jeg fikk en splint i låret, og kom meg ikke videre på egen hånd. Men jeg ble hentet av to franske soldater som hjalp meg videre, fortalte Olsen til NRK i 1985.

13 ble drept

De fleste namsosingene var allerede evakuert fra byen da den ble angrepet av de tyske flyene. De som var igjen søkte ly i kjellere og i skogene rundt byen. Flyene angrep i flere bølger utover dagen, og snart stod hele byen i flammer.

– Det var ikke stort for oss å gjøre. Vi løp bortover Bråholmsgata, og forsøkte å komme ned i en kjeller. Det var fullt over alt, og vi kom oss ned i kjelleren på posthuset. og vi opplevde noen fryktelige drønn da bombene falt, fortalte brannmann Eilif Hansen til NRK i 1985.

Etter bombinga var så å si hele Namsos sentrum helt ødelagt. Tre sivile og ti soldater ble drept. For Eilif Hansen og resten av brannkorpset i Namsos var det lite å gjøre.

– Kona og datteren min hadde reist opp til Skogmo i Overhalla, og da jeg kom dit ble det stor gjensynsglede. For de hadde hørt at ingen av brannfolkene hadde overlevd brannene i Namsos, sa han til NRK.