Hopp til innhold

Ble mobbet og utstøtt i russetida – nå tar skolen grep

Jentegjengen fra Namsos fikk mye av russetida ødelagt av mobbing, hærverk og stygge meldinger. Nå blir deres historie brukt for å advare kommende russ mot ukulturen.

Anonyme russejenter fra Namsos

SÅR TID: Det er fortsatt så ubehagelig å tenke på russetida at jentene vil være anonyme når NRK intervjuer dem.

Foto: Kjartan Trana / NRK

De ble kalt feite, single og fattige. I klassene ble det stor splittelse mellom elever fra forskjellige russegrupper. Flere og flere opplever russetida som vanskelig og ubehagelig.

– Det ødela mye av russetida vår. Vi forsøkte å inkludere andre og være snille og greie. Men likevel ble vi utstøtt og behandlet skikkelig ufint, uten at vi egentlig skjønte hvorfor, forteller jentene.

Utdrag av chat der noen har skrevet: Fyfaan dokk e fattig!

– De ville såre meg

Konkurransen mellom bussene utviklet seg til å bli stygg, forteller en av jentene. Hun mener gruppene ødela mye av tida på videregående.

– De ville såre meg og jeg følte meg ikke bra nok, jeg lengtet bare etter å bli ferdig.

Snap sendt til en av jentene etter at de vant pris

SNAPMELDING: Denne meldingen snappet en av russejentene til resten av gjengen etter å ha blitt utsatt for en massiv pipekonsert da hun mottok premie for beste interiør på bussen.

Foto: Privat

Jentenes historier vekker oppsikt. De fortalte om det de opplevde til skoleledelsen. Det gleder fylkeslederen i Elevorganisasjonen i Trøndelag. For dette er ikke bare et fenomen i Namsos.

– Vi hører om problemer knyttet til russefeiringa fra mange videregående skoler. Jeg er glad for at jentene fortalte om det de opplevde, og at skolen nå tar dette på alvor, sier Gabriel Aaron Normann Bruun i Elevorganisasjonen.

For første gang i Norge tar en videregående skole nå skikkelig tak i problemene og informerer elever helt ned i ungdomsskolen om det som skjer i russetiden.

Møte ved Olav Duun videregående skole

FOREDRAG: Ved Olav Duun videregående skole fokuseres det på utfordringene mange opplever i russetiden.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Horrible historier

På et stort lerret i salen vises det frem bilder av hvordan russegruppene rakker ned på hverandre og mobber. I et foredrag viser skoleledelsen fram meldinger som ble delt mellom russen i Namsos forrige skoleår.

Utdrag fra Facebook-samtale som viser at jentene ble dårlig behandlet.
Foto: Privat

– Det er helt horrible historier vi får høre, men det aller verste er nok historiene om alle som blir utestengt. De som aldri får være med og som sitter alene både hjemme og på skolen, sier studieleder Trine Fagerhaug ved Olav Duun videregående skole i Namsos.

Ledere ved Olav Duun videregående skole

TAR GREP: Studielederne Kristian Mork, Trine Fagerhaug og Susann Skotnes forteller hvordan elever i Namsos har opplevd russetiden.

Foto: Espen Sandmo / NRK

I høst reiser hun og to andre studieledere rundt på flere ungdomsskoler i området for å snakke med barn og foreldre om det de opplever i forbindelse med russefeiringa.

– Vi ser hvordan russegruppene fører til utestengelse og konflikter på flere områder. Disse gruppene har de allerede dannet mens de går på ungdomsskolen, sier Fagerhaug.

På foredrag

Det er stille i salen når studielederen forteller hvordan gruppene påvirker ungdom, og hvordan det får enkelte til å legge alle sine moralske sperrer til side.

– En jentegruppe hadde konkurranse om hvor mange gutter de klarte å ligge med i løpet av en helg. Etterpå måtte de alle fortelle om sine opplevelser, helt åpent i gruppen.

De tre lærerne på podiet tar en liten pause, før de fortsetter.

– Tror dere dette er noe jentene vil være stolte av i framtida?

– Vi har også hørt historier om jenter som er nødt til å suge en av guttene for å få lov til å være med å «rulle» med bussen. Det er inngangsbilletten, opplevelser som minner veldig mye om prostitusjon.

– Det vi ser skjer mellom ungdommer i russetiden er ikke bare ufint. Noe av det som gjøres er ganske nært et overgrep mot andre.

Studielederen ved Olav Duun videregående skole
Melding til russesak

SNAPMELDING: Denne melding fikk en av jentene etter at de hadde fått prisen for beste interiør i russebussen.

Foto: Privat

Moralske grenser forsvinner

Studielederen mener det er vanskelig å være ungdom i dag, og spesielt vanskelig i forhold til dynamikken innad i russegruppene hvor presset kan være stort.

– Det virker som de moralske grensene forsvinner i gruppene når det oppstår press. De har prøvd narkotika og de har ytt seksuelle tjenester som de følte seg tvunget til. Mange er rusa og lever etter slagordet «you only live once», sier Trine Fagerhaug.

Samtale fra Facebook viser at jentene ikke får være sammen med de andre.
Foto: Privat

– Russen skriver under på de reneste slavekontraktene. Du får ikke snakke med hvem du vil, og du kan ikke gå på kino med bestevenninna di - hvis hun ikke er med i gruppa. Og du må betale mye penger for å komme ut av det, forteller studielederen.

– Før var det tredjeklassingene på videregående som var russ. Nå er de med i russegrupper før de begynner på skolen. Det er bekymringsfullt, sier Trine Fagerhaug.

Håper andre skoler tar tak

Fylkeslederen i Elevorganisasjonen håper også andre videregående skoler gjør noe med problemene knyttet til russetida.

– Vi har lenge ønsket at skolelederne tar tak i dette, men har dessverre opplevd at de isteden har distansert seg fra det. De har ikke sett på det som en del av skolens arbeid. Men der er vi uenige, sier Gabriel Aaron Normann Bruun.

Han mener det er bra at skoleledere advarer barn og foreldre helt ned i niende klasse om de negative sidene av russefeiringa.

En brukt russegenser ligger i løvet.

VIL KOMME VIDERE: Noen av jentene ønsker å glemme hele russetida. De har slettet alle medelever fra sosiale medier og ønsker bare å bli ferdig med vonde minner.

Jentene som NRK har snakket med ønsker ikke at noen andre skal oppleve mobbing og utestengelse, slik de gjorde.

– Vi er fornøyd med at dette blir tatt opp og at man snakker om dette med elever helt ned til ungdomsskolen, konkluderer de tre jentene.

– I vår gjeng fikk vi et sterkt samhold på grunn av det som skjedde, men vi kunne jo ønsket at vi var venner med alle som gikk ut av den samme skolen. Slik er det dessverre ikke.

– Vi får håpe det endrer seg i framtida, avslutter de.

Siste fra Trøndelag