Ble kvitt frykten med meditasjon

Hun var på søken lenge, men fant ingen trøst i andre religioner eller filosofier. Men, så fant hun tibetansk buddhisme.

Benedicte Swendgaard
Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

Hun har alltid vært på søken, 37 år gamle Benedicte Swendgaard, og fant ikke noe som passet for henne før hun leste om tibetansk buddhisme.

Og det er Diamantveibuddhisme , som er en norsk versjon av en av retningene innen tibetansk buddhisme, som ga Benedicte roen.

– Den representerer en frihet til å gjøre som man vil, så lenge man er snill, sier Swendgaard. Filosofien krever at du er selvstendig og at du må jobbe for å utvikle deg selv.

Å se sannheten

Å se sannheten om menneskesinnet er det buddhismen handler om, ifølge Benedicte, og hun bruker meditasjon for å komme nærmere seg selv og andre.

Gjennom meditasjon har hun også kommet over sin aller største frykt.

– Helt fra jeg var liten var jeg veldig redd for at alle jeg kjenner skulle dø og at jeg selv skulle dø. Etter at jeg begynte å meditere forsvant denne frykten, og det sier mye om hva meditasjon er i stand til å gjøre, sier Swendgaard til NRK Trøndelag.

Alter i stua

Langs den ene stueveggen til Benedicte har hun laget et lite alter. På bordet står flere buddhafigurer, et tent lys, en mala og en tekstbok.

Bak på veggen, henger bilder av hennes tibetanske og skandinaviske lærere og foran, ligger ei lita rød pute på en enkel fillerye. Her sitter hun og mediterer, hver eneste dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Benedicte Swendgaard

Benedicte Swendgaard har selv laget mantramusikk.

Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

Meditasjonsregler

– Når jeg mediterer setter jeg meg ned på puta. Mange sitter i full lotusstilling, men det er ikke jeg så god til. Innenfor min skole, må høyre fot være foran venstre fot, jeg må sitte rett i ryggen, holde hendene enten på lårene eller legge høyre hånd i venstre hånd og haka må peke litt innover.

Benedictes meditasjon begynner med at hun beroliger sinnet. Det gjør hun ved hjelp av pusteteknikk og fokusering.

Mala

Dette er Benedictes mala.

Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

I skolen hun tilhører, Karma Kadjy , er det vanlig å lese lange tekster fra et teksthefte før man kommer til mantrafasen. Mantraet kan man si så mange ganger man ønsker, og det er i denne fasen man også bruker malaen.

Det er et smykke med 108 perler og for hvert mantra klikker man av en perle.

Etter mantrafasen starter avslutningsfasen som blant annet inneholder å ønske alle levende vesener det beste i livet. -Man ønsker at alle skal oppleve den største glede og at alle skal være lykkelig alltid, sier Benedicte.

Filosofi eller religion

– Det er noen som sier at det er en religion, noen sier det er psykologi og noen sier det er filosofi. Jeg tror det er en blanding. Det er en filosofi på lik linje med andre filosofier, Buddha var jo en filosof, men han ble jo også en religiøs lærer.
Men, det er viktig å huske at Buddha ikke er en gud, og selv ville han heller ha kolleger og venner, enn tilbedere, sier Swendgaard.

Det største en buddhist kan oppnå er å hele tiden jobbe med sinnet sitt, og å få utviklet seg så godt som man kan, sier Swendgaard. Så lenge man gjør en god innsats for seg og andre så er det godt nok, avslutter hun.