NRK Meny
Normal

Ble kalt nazist og Hitler

Rektor ved NTNU i Trondheim, Torbjørn Digernes, har blitt kalt både nazist og Hitler.

Torbjørn Digernes ved immatrikuleringen 18. august 2005.
Foto: Mentz Indergaard, NTNU

Rektor ved NTNU i Trondheim, Torbjørn Digernes har også motatt trusler, etter at forslaget om å boikotte Israel kom på bordet.

Ifølge Adresseavisen har rektoren fått nærmere 300 brev og mailer fra hele verden med reaksjoner.

I går sa styret ved universitet nei til en akademisk boikott av Israel.

Vekket reaksjoner

11. mai ble det sendt et åpent brev til styrene ved NTNU og HiST med oppfordring til akademisk og kulturell boikott av Israel. 34 professorer og amanuenser skrev under på brevet. 8. oktober ble det også opprettet et studentopprop for boikott.

Et proisraelsk nettverk av akademikere reagerte kraftig mot boikottforslaget, og startet en underskriftskampanje mot forslaget. 12. november vedtok styret ved NTNU at universitetet ikke skal boikotte Israel.

Vil ikke gå til politiet

Det er ikke kun boikottforslaget som har provosert mange Israel-venner, men også høstens forelesningsserie om Midtøsten.

– Jeg har ikke fått noen direkte trusler. Men det er en del truende av formen "vi holder øye med dere" og "dere er under observasjon", sier Torbjørn Digernes til Adresseavisen.

Hitler, nazist, og Quisling er noen av kallenavnene Digernes har fått.

– Beskyldningene er så langt fra det jeg står for, at jeg ikke bryr meg om dem, sier Digernes.

Brevene har ulik grad av saklighet.

– Vi skal tenke oss nøye om før vi går inn i slike kontroversielle saker. På den annen side må vi leve med sånt hvis den akademiske frihet skal råde, sier Digernes til Adresseavisen.