Hopp til innhold

Ble anbefalt å skaffe seg gammel mobil

Samferdselsdepartementet anbefaler at Amund Sand tar i bruk en utdatert mobiltelefon for å få bedre dekning der han bor.

Amund Sand

Amund Sand er ikke imponert over rådet han fikk av Samferdselsdepartementet om å skaffe seg en eldre mobil. – Det er uaktuelt å bruke en utdatert telefon, sier han.

Foto: Annar Sparby

– Jeg synes ikke det er spesielt framtidsrettet at du blir bedt om å prøve ut eldre mobiltelefoner, sier Amund Sand til Trønder-Avisa.

Politiadvokaten har gjennom flere saker i avisa uttrykt sin frustrasjon over manglende mobildekning på Ekne i Levanger.

For en måneds tid siden sendte han en e-post direkte til Marit Arnstad, der han ba samferdselsministeren om å sørge for at Telenor gjør noe med dekninga i området.

Nå har han fått svar, og et av rådene fra departementet er enkelt og greit: Finn fram en gammel mobil, så blir det kanskje bedre.

– Uaktuelt å følge rådet

– Det er en kjensgjerning at antennekvaliteten på enkelte nyere mobiler er dårligere enn de gamle, forklarer seniorrådgiver ved samferdselsdepartementet Hans Einar Nerhus til NRK.no.

Han forklarer at det er lite departementet kan gjøre, når Telenor allerede har overoppfylt dekningskravene i det aktuelle området.

Men Sand kommer ikke til å hente fram en gammel mobil med uttrekkbar antenne.

– Det er uaktuelt. Telefonene som det refereres til her er telefoner som ikke er praktisk å bruke i dag, og jeg oppfatter det ikke som et alternativ til en mobiltelefon. Det er vel mer en slags form for fasttelefon vi snakker om her, sier han til NRK.

Har prøvd å overbevise kommunen

Sand mener god mobildekning er viktig med tanke på muligheten til å kunne kontakte nødetatene når man trenger det, og peker på at det er lange veistrekninger og en kommunal badeplass i nærheten der det er vanskelig å ringe fra.

I tillegg er han bekymret for hva den dårlige mobildekninga betyr for bosetting og næringsutvikling.

Robert Svarva

Levangerordfører Robert Svarva vil be fylkeskommunen om midler til forbedring av mobildekninga i kommunen.

Foto: Privat

– Jeg synes jeg bor i en rimelig sentral del av Nord-Trøndelag, og man burde forvente at man har et akseptabelt tilbud på mobildekning på et slikt sted. De generasjonene som kommer etter oss vil ikke bo på plasser som har så dårlige forhold for tele- og data som vi har.

Heldigvis har samferdselsdepartementet også lagt ved det som Sand ser på som et litt mer nyttig tips i brevet.

Dersom han får med seg kommunen på laget, kan fylkeskommunen sende en søknad til kommunaldepartementet om midler til forbedring av mobildekninga.

– Jeg har over flere år prøvd å nå fram overfor kommunen, uten at jeg får noen respons. Jeg oppfatter at kommunen føler at de ikke har noe ansvar her, men ifølge brevet fra samferdselsdepartementet så kan kommunen ta tak i dette, og det håper jeg at de gjør.

Ordføreren: – Vi skal gjøre det vi kan

Når NRK ringer til Levanger-ordfører Robert Svara har han gode nyheter til Sand.

– Vi forstår frustrasjonen hans. I morges hadde vi et møte der vi bestemte oss for å prøve å få hjelp av fylkeskommunen til å søke om penger til forbedring. Vi går derfor nå ut og ber dem som har manglende mobildekning om å ta kontakt med oss, for det er ikke så mange som har gjort det så langt.

På den måten håper ordføreren at han til slutt sitter på en solid bevisbunke, som kan føre til at kommunen kanskje får den støtten de håper på.

Svara har inntrykk av at det er flere enn Sand og naboene hans som sliter med å få brukt mobilen sin, og sier at han også etter hvert vil utfordre Telenor og andre operatører til å gjøre sitt for å løse problemet.

– Vi skal gjøre det vi kan for å prøve, lover han.